Türkiye'deki hapishaneler, "Lezbiyen Gey Biseksüel Transseksüel (LGBT) bireyler, engelliler, yabancılar ve yaşlılar" açısından mercek altına alınırken Amerika'nın Sesi (VOA), "Hapishanelerde 'Özel' Koşullara Yer Yok mu?" sorusuna yanıt aradığı haberde "Türkiye hapishaneler konusunda karanlık bir geçmişe sahiptir, bugün daha mı iyidir, hayır neredeyse dünü aratacak inanılmaz insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır" savlarına yer veriyor.
 Amerikanin Sesi, Ankara kanaklı haberinde Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), hazırladığı raporla hapishanelerde özel ihtiyaçları olan mahpuslara yönelik herhangi bir imkan sağlanmadığını ortaya koyduğunu söylüyor.
 CİSST tarafından Açık Toplum Vakfı ve Global Diyalog desteğiyle Türkiye'deki hapishanelerin bir yıl boyunca "özel ihtiyaçlar" bağlamında değerlendirildiği kaydedildiği haberde bu çalışmaların sonucunda yayımlanan raporda, LGBT bireyler, engelliler, yabancılar ve yaşlılar açısından hapishanelerdeki eksikliklerin sıralandığı belirtiliyor.
 CİSST Başkanı Zafer Kıraç da raporu, "Türkiye hapishaneler konusunda karanlık bir geçmişe sahiptir, bugün daha mı iyidir, hayır neredeyse dünü aratacak inanılmaz insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır" sözleriyle özetledi.

 -"ÖZEL İHTİYAÇLARI OLAN MAHPUSLARA YÖNELİK POLİTİKA ÜRETİLMİYOR"-

Raporda, Adalet Bakanlığı ile bünyesindeki Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün, "özel ihtiyaçları olan mahpuslara yönelik politika üretmediği ve özellikle LGBT ile engellilere ilişkin istatistiklerin yeni tutulmaya başlandığına" dikkat çekiliyor ve rapor hazırlık sürecince Adalet Bakanlığı'nın işbirliğine "gönüllü olmadığı" belirtiliyor. Raporda şöyle deniliyor:
 "Mahpuslarla görüşülmesine izin verilmeyişi, sadece hapishanenin dolaştırılması ve idari personelden bilgi alabilmek, kabul edilebilir bir durum değildir. [Devlet] STÖ'lerin hapishanelerde çalışma yürütmesini istememekte, kendi çizdiği sınırlar içinde hareket edilmesini beklemekte ve sadece kendi sunduğu bilgileri yeterli görmektedir. Bu kaygı verici bir tutumdur."

 -"SOSYAL DESTEK KISITLI"-

 Amerika'nın Sesi'nin haberinde "sosyal destek kısıtlı" ara başlığı altında ise, "Rapora göre, Adalet Bakanlığı'nca verilen bilgiler ışığında, Ağustos 2013 itibariyle hapishanelerde 167 psikolog, 281 sosyal çalışmacı ve 354 öğretmen çalışıyor. Buna karşın hapishanelerde 135 bin 511 mahpus bulunması nedeniyle psikolog başına 811, sosyal çalışmacı başına 482 ve öğretmen başına ise 382 mahpus düşüyor" denildikten sonra "Dolayısıyla mahpuslara, sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli görevli desteği verilmiyor" görüşü dile getiriliyor.

-HIV'E DİKKAT ÇEKİLİYOR

 Türkiye'de engelli oranı yüzde 12.29 olmasına karşın cezaevlerinde 115 engelli tutuklu ve hükümlü bulunduğu vurgulanırken yangın, deprem gibi acil durumlarda hapishanelerdeki engelli mahpusları tahliye edecek önlemler olmadığı anlatıldığı raporda yabancı mahpuslarla ilgili ise özellikle Afrika kökenliler arasında HIV (AIDS hastalığı) vakası görülme sıklığına işaret ediliyor. (ANKA)
 (CN/ÖZK)