Tolga TANIŞ / WASHINGTON

Dünya genelinde siyasi haklar ve özgürlüklerin üst üste dokuzuncu sene de gerilemeye devam ettiği belirtilirken, geçen yıl Türkiye’nin basın özgürlüğü endeksinde ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisindeki yeri, bu seneki özgürlükler raporunda ‘kısmen özgür ülkeler’ arasında tutuldu.

Türkiye 15 yıl sonra geçen yıl basın özgürlüğünde ‘özgür olmayan ülkeler’ sıralamasına gerilemişti. Yeni  raporda Türkiye’de basın özgürlüğü kısıtlamalarının devam ettiği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaşanan problemde oynadığı role vurgu yapıldı. Raporun Türkiye’ye dair değerlendirme bölümünde Erdoğan’ın yönetim biçimine dikkat çekilerek şöyle dendi:

"Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Mısır Devlet Başkanı Abdilfettah el Sisi tarafından demokratik kazanımların geriletilmesi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basın özgürlüğü ve sivil topluma yönelik yoğunlaştırılmış kampanyası ve Çin’de otoritenin daha da merkezi hale gelmesi, dünyanın neredeyse bütün bölgelerinde görülen demokratik standartların hor görülmesinin kanıtıydı. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıl boyunca gücü elinde topladı ve demokratik çoğulculuğa karşı artan şekilde agresif bir kampanya başlattı. Açık bir biçimde medya sahiplerinden yayınlarını sansürlemelerini ve eleştirel gazetecileri işten atmalarını istedi. Anayasa Mahkemesi’ne kararlarına saygı duymadığını söyledi. Muhabirleri tehdit etti, kadın gazetecileri azarladı ve okul müfredatlarında radikal, hatta acayip değişiklikler yapılması emri verdi. Ağutos’ta başbakanlıktan cumhurbaşkanlığına yükselince, anayasal kuralları ve kendi (eski) partisinin hükümetindeki bakanları aşıp ülkeyi cumhurbaşkanlığı sarayından yönetmesini sağlayacak gölge bir kabine kurdu."

DÜNYANIN YÜZDE 46’SI ÖZGÜR

Freedom House’un hazırladığı endekse göre dünyada 89 ülke ‘özgür’ kategorisinde gösterilirken, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 55 ülke ‘kısmen özgür’, 51 ülke de ‘özgür olmayan’ ülkeler arasında sayıldı. Bu ülkelerin nüfusları dikkate alındığında ise dünyadaki insanların yüzde 46’sının ‘özgür’ ülkelerde yaşadıkları, yüzde 28’inin ‘kısmen özgür’, yüzde 26’sının ise ‘özgür olmayan’ bir çevrede hayatlarını sürdürdükleri belirtildi.