ABD'den sonra İsveç'te "soykırım" tasarısının kabul edilmesi büyük tepkilere neden olurken, gözler olumlu oy kullanan Türkiye kökenli milletvekillerine çevrildi. İsveç Parlamentosu'ndaki 4 Türkiye kökenli milletvekilinden 3'ü kabul oyu verirken Çevre Partisi'nden milletvekili olan Mehmet Kaplan ise tepki amacıyla oylamaya katılmadığını söyledi. Sosyal Demokrat Parti'nin Genel Sekreteri İbrahim Baylan ile aynı partiden Yılmaz Kerimo ve Halk Parti'den Vanlı Gülan Avcı "soykırım tasarısı"na "evet" dedi. Çevre Partisi'nden çekimser kalan Kaplan, Süryani kökenli Yılmaz Kerimo ve İbrahim Baylan ile Kürt kökenli Gülan Avcı'nın önergeyi desteklediğini ve tanınması yönünde oy kullandığını kaydetti. Kendisinin ise karşı çıktığını belirten Kaplan, sonucun "içini acıttığını" söyledi.

'GÖSTERİLEN TEPKİLER DOĞRU'
Gaziantep doğumlu Mehmet Kaplan, İsveç Parlamentosu'nda yaşananları SABAH'a anlattı: "İsveç Parlamentosu'nda Türkiye kökenli 4 milletvekiliyiz. Türkiye kökenli milletvekillerine bu şekilde tepki gösterilmesi doğru. Tasarıya başından beri karşı çıktım. Genel kuruldaki konuşmada da tepkimi dile getirdim. Çok üzgünüm." Tasarıyı kesinlikle desteklemediğini vurgulayan Kaplan, "Kerimo, Baylan ve Avcı ise önergenin tanınmasını istediler. Sağ bloktan sol bloka geçenler oldu. Muhalefet blok halinde hareket ediyor. Ret oyu kullanmak isterdim ama blok kararı olduğu için oylamaya katılmadım" diye konuştu.

İsveç büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı
İSVEÇ'İN Ankara Büyükelçisi Christer Asp, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişileri'nde büyükelçi Asp'a "Bu tarihi hatayı telafi edecek adımların hızla atılmasını bekliyoruz" dendi. Büyükelçi Asp güvence verdi: "Parlamento kararının hiç bir bağlayıcı niteliği yok. Hükümet bu karara uymayacak"



Sabah