Kaynaklar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun meselenin istihbarat boyutunu Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'yla görüştüğünü söyledi. Haberde, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da konuyu ABD'li mevkidaşı John Kerry ile telefonda masaya yatırdığı belirtildi.
    
Geçen hafta Rusya Suriye'deki hava operasyonlarına devam ederken, Türkiye'den "DAEŞ değil, Türkmen Dağı'ndaki Türkmenler hedef alındı" açıklaması gelmiş ve ardından Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmıştı.

DIŞİŞLERİ'NE 'BM' İÇİN TALİMAT

Dün TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuya ilişkin açıklamasında, "Suriye'deki her gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Özellikle son günlerde, Bayırbucak bölgesindeki gelişmeler, bütün güvenlik birimlerimiz ve bizim tarafımızdan an be an takip edilmektedir. Her şeyden önce bunun kamuoyumuzca bilinmesini isterim" diye konuştu.

Hem MİT Müsteşarı Hakan Fidan hem de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile temasları olduğunu anlatan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'na da bu konuyu BM'de gündeme getirmesi için gerekli talimatları verdiğini anımsattı.

DAVUTOĞLU: BM'YE MEKTUP GÖNDERDİK

Davutoğlu, Çankaya'daki Güvenlik Zirvesi'nin ardından, “DAEŞ’e operasyon yapılıyor görüntüsü altında masum Suriyeli sivillere ve özellikle bu bölgede Türkmenlere dönük bir katliama yol açılmamalıdır [...] Biz buradaki kardeşlerimizin bulundukları yerde korunmaları için ve herhangi bir tehdit karşısında insani haklarının korunması için de gerekli tedbirleri diplomatik açından da her alanda da alırız" dedi.

Davutoğlu dünkü açıklamalarında, "Birleşmiş Milletler’de temaslarımız sürüyor. BM Güvenlik Konseyi’ne mektuplar gönderdik" ifadelerini de kullanmıştı.