Zonguldak-Karabük ve Irmak demiryolu hattının açılışı için Karabük’e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karabük Valiliği’ni ziyaret etti. Yıldırım, Türkiye’nin demiryolu üretiminde dışa bağımlılığının sona erdiğini ifade etti.

Avrupa Birliği fonları ve Türkiye’nin katkılarıyla yapımı tamamlanan Zonguldak-Karabük ve Irmak demiryolu hattının açılışı için Karabük’e gelen Bakan Binali Yıldırım, Karabük Valiliği’ni ziyaret etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu tarafından karşılanan Bakan Binali Yıldırım, projenin detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

'1936'DAN BERİ EL ATILMAMIŞ'

Hayata geçen demiryolu projesinin Türkiye’nin AB’ye üye olmadan yaptığı ilk önemli proje olduğuna dikkat çeken Bakan Binali Yıldırım, "25 Ocak 2012 tarihinde temel atmıştık. Zonguldak-Karabük-Irmak arasında 1936’dan beri el atılmamış, demiryolu hattının yeniden alt yapısıyla, üst yapısıyla yapılması ve demir yolundaki bu seyahatin artık eziyet olmaktan bir eğlenceye dönüşmesini sağlamaktır.

Bunun birinci bölümünü geçtiğimiz fiilen başladı. Bugün de resmi açılışını birlikte yapacağız. Zonguldak ve Karabük arasındaki birçok yerleşim yerini ilgilendiren bir hat. Buradan Zonguldak’a gideceğiz. Türkiye üye olmadan AB kaynaklarıyla kendi kaynaklarımızı birleştirerek gerçekleştirdiğimiz ilk önemli projedir. Toplam proje bedeli 220 milyon euro. Bunun 183 milyon eurosunu AB hibe olarak veriyor. Bir başka deyişle 700 trilyonluk bir projedir. Bunun 600 trilyona yakınını AB, 100 milyon civarındakini de kendi bütçemizden olmak üzere projeyi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

İRAN'A PETROL KARŞILIĞINDA 80 MİLYON EUROLUK DEMİRYOLU TAKASI

Karabük’te üretilen demiryolu raylarının İran ile petrol karşılığında takas anlaşmasına imza atıldığını ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Karabük Türk endüstri sanayisinin genç Cumhuriyet döneminde kurulduğu önemli bir ilimizdir. Bugün Karabük’ün markası olan Kardemir’i yaşatmak; Türkiye’nin kalkınmasına aynı şekilde katkı sağlaması için elimizden gelen her türlü gayreti sağlıyoruz. Biz iktidara geldiğimiz güne kadar ray yapamıyorduk. Biz bakanımızın da o dönemdeki katkıları gayretleriyle bu çalışmaları yaptık. Onunla da kalmadı, dışarıya da ray yapıp satıyorlar. Geçen günler İran’a 80 milyon euroluk bir alışveriş ray satımı konusunda ifade ettik. Takas esasına göre öyle bir sözleşme de imzalattık. Şöyle olacak. İran'dan TÜPRAŞ petrol alacak buna karşılık da Karabük 80 milyon euro tutarında ray verecektir. Bu Karabük’ün bir yıllık işinin garantiye alınması demektir. Hem Karabük hem de ülkemiz için anlamlı ve önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

“ATATÜRK’TEN SONRA EN BÜYÜK SEFERBERLİK”

AK Parti iktidarlarının demiryollarında başlattığı hamlesinin Atatürk’ten sonraki en büyük çalışma olduğunu ifade eden Bakan Binali Yıldırım, yapılan çalışmaların 50-40 yıllık ihmalin telafisi olduğuna dikkat çekti. Bakan Yıldırım, “Demir yollarında başlattığımız hamle cumhuriyet döneminde Atatürk’ün demiryolları konusundaki başlattığı seferberlikten sonraki en büyük çalışmadır. Atatürk cumhuriyetin ilk 10 yılında demiryolu seferberliği başlatmıştır. Hatta bu 10. Yıl Marşı'na da konu olmuştur. Ancak şu anda bizim yaptığımız aradan geçen 50-60 yıllık ihmalin ardından telafisidir. 12 bin kilometreye yakın demiryolu ağımızın yüzde 85’e yakın tamamen yeniledik. Öyle hatlar vardı ki 100 yıldır el atılmamış. Öyle örnek vermek gerekirse tren hareket ediyor, raylar da hareket ediyor. O bağlantılar laçkalaşmış. Bu hattın ilk yapıldığı günden beri fazla da bir şey yapılmamış. Dolayısıyla tamamen yenilendi. Sinyalli hale getirildi. Burada taşınan yük kapasitesi yüzde 50 arttı. Oradan yükledik tren buraya gelinceye kadar beklemiyor. Makas bağlantı sistemleri sayesinde ilkel yöntemleri bıraktık” dedi.

“KARABÜK, TÜRKİYE’NİN DEMİRYOLLARININ YENİLENMESİNE ÖNCÜLÜK EDİYOR”

Karabük’te kurulu bulunan Kardemir’den 46 bin ton ray aldıklarını ifade eden Bakan Binali Yıldırım, “Bugüne kadar Kardemir’den 46 bin ton ray aldık. Karabük sadece demir yolu yapmıyor Türkiye demiryolunun yenilenmesine öncülük yapan bir şehrimiz. Sadece bu projede kullandığımız Karabük’ün rayları üzerinde hareket edeceğiz. Bu önemli bir gurur vesilesidir. Bunları ya İtalya ya Finlandiya’dan yalvar yakar alıyorduk. Şimdi kimseye minnet etmiyoruz. Allah'a şükür. 50 yıldır dillerde destan olan hızlı treni de Allah bizlere nasip etti. Hızlı treni de ülkemizle buluşturduk. Hızlı tren hatları ilden ile yayılmaya devam ediyor. Şu ana kadar yaptığımız yapılan ve planlanan Türkiye’nin nüfusunun yarısına tekabül ediyor. 14 büyükşehiri hızlı trenle birbirine bağlamış olacağız” dedi.