Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Sarah Ludford, Türkiye'de son zamanlarda yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, "Anayasa reformu şart." vurgusunu yaptı. Peş peşe çıkan darbe planlarını hatırlatan İngiliz parlamenter, "Bu planları duyduğumda Türkiye'nin çok acil bir şekilde anayasa reformunu, demokratik reformları yapması gerektiğini düşündüm. Aciliyeti ve ihtiyacı daha da kuvvetleniyor. Türkler bu ihtiyacı benden çok daha net görüyorlardır zaten." dedi.

Sarah Ludford, Zaman Gazetesi Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı'nın Samanyolu Haber kanalında hazırladığı Avrupa Masası programının konuğuydu. Aynı zamanda 'Barones' unvanı taşıyan Ludford, Türkiye'deki gündemle ilgili görüşlerini paylaştı. Darbe iddialarıyla ilgili olarak savcıların harekete geçmesini olumlu bulduklarını kaydeden AP Milletvekili, "Ancak Anayasa Mahkemesi'nin (askere sivil yargı yolunu kapatan) kararından sonra süreç nasıl devam edecek, kafam biraz karışık. Tabii burada tekrar anayasa reformuna geliyoruz. Yeni bir anayasa ile birlikte Anayasa Mahkemesi de tekrar ele alınmalı. Yeni anayasa ve Anayasa Mahkemesi, halkın iradesine karşı duran her türlü kuruma karşı demokratik sistemi korumalı." şeklinde konuştu. "Askerî personelin hiçbir şekilde dokunulmazlığı olamaz." diyen Ludford, demokratik bir ülkede iki farklı adalet sisteminin olamayacağına vurgu yaptı. İngiliz parlamenter, Türkiye'de Silahlı Kuvvetler'in sanki özel ve kendine mahsus bir adalet sistemi bulunduğunu belirterek, "Modern bir ülkede ordunun bu tür imtiyazları olamaz." vurgusunu yaptı.

Sarah Ludford, devam eden Ergenekon soruşturmasından, hâlâ Silahlı Kuvvetler içerisinde darbe yanlısı kuvvetli bir damarın olduğunu anladıklarını dile getirdi. Bu çevrelerin halkın oyuyla seçilmiş bir hükümeti devirebileceklerine ve buna hakları olduğuna inandıklarını belirtti. Türk siyaseti için her daim bir askerî darbe tehlikesi varmış gibi bir algılama olduğunu söyleyen AP Milletvekili, "Türk ordusunun normal bir liberal demokraside olması gerekenden çok daha fazla etkili ve nüfuzlu olduğunu görüyoruz. Bu, bizim için mühim bir endişe kaynağı. Birçok Türk vatandaşının da aynı endişeyi paylaştığına inanıyorum. Örneğin İngiliz ordusunun hiçbir siyasi gücü yok. Avrupa'da kimse genelkurmay başkanının ismini bilmez. Niye bilsinler ki?" diye konuştu.

Burada Avrupa Birliği (AB)'ne de önemli görevler düştüğünü kabul eden Ludford, Türkiye'ye çok net bir üyelik perspektifi verilmesi gerektiğini kaydetti. Böylece Türkiye'nin reform konusunda teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ludford, AB'nin Türkiye için şartları değiştirmemesi ve aynı kriterleri uygulaması gerektiğini savundu. CHP, bizi hayal kırıklığına uğrattı

Sarah Ludford, AK Parti'nin Türkiye'nin demokratik-laik geleneğine bir tehdit teşkil ettiğine inanmadığını ifade etti. CHP'ye ise sert eleştiriler yöneltti. "CHP'nin daha modern, daha açık bir siyasi parti olmaması beni zaman zaman hayal kırıklığına uğratıyor." diyen AP Milletvekili, "CHP esnekliğini kaybetmiş bir parti. Türkiye'nin daha iyi bir muhalefete sahip olmaması üzücü. Toplumdaki farklılıkları yansıtabilecek bir muhalefetin olmaması acınacak bir durum." ifadelerini kullandı. Zaman


  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.