Le Monde Fransız gençliğinin alkol batağına saplanma tehlikesi altında olduğunu yazarak hükümetin önlemler paketi açıklayacağını duyurdu.

TÜRKİYE'DE gençlerin alkol ve tütün ürünlerine ulaşımını zorlaştırmak ve bunların kullanımı teşvik edici ortamları önlemek için çıkarılan alkol, uyuşturucu ve sigara yasasının bir benzerini de Fransa hazırlıyor.

Fransa'nın en prestijli gazetelerinden Le Monde'un önceki gün manşete taşıdığı haberle özellikle genç neslin alkol ve uyuşturucu nedeniyle önemli bir tehlikenin eşiğinde olduğu uyarısı yapıldı. Le Monde "Gençlik için alarm zilleri: Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tırmanışta. Fransız hükümeti bağımlılıkla mücadele için önlem paketi açıklamaya hazırlanıyor" haberinde Avrupa Uyuşturucu ve Toksikomani (madde bağımlılığı) Gözlem Kurumu (Observatoire Europeen des drogue et toxicomanes) raporuna yer verildi. Napora göre, alkol, uyuşturucu ve kokain kullanımı 2013 yılında tüm Avrupa'da ilerleyerek arttı.

Gençlik risk altında

"2005 yılından beri değişen alkol ve madde tüketim alışkanlığı, Fransa'yı bağımlılık noktasında da Avrupalılaştırıyor" yorumunun yapıldığı haberde genç neslin önemli bir risk altında olduğu belirtildi. Fransız gazetesi 17 yaşındaki gençlerin yüzde beşinin sorunlu bir bağımlılık riski altında olduğunun kayda geçtiği raporun "17 yaşındaki gençlerin en az yarısı son aylarda arka arkaya beş bardak içki içmiş" tespitine vurgu yaptı.

Alkol raporuna geniş yer ayıran Le Monde, Fransız hükümetinin bağımlılıkla mücadele önlemleri açıklamaya hazırlandığını bildirdi.  Gazetenin haberine göre, Fransızlar şimdiye kadar devam eden günlük bir bardak geleneksel şarap tükeminden uzaklaşıp, İsveç ve İngiltere gibi ülkelerdeki yoğun alkol alışkanlığına geçiyor. Fransa'nın artan tüketime karşın Avrupa ülkeleri arasında ortalama oranlara sahip olmasına karşın, gençlerin üzerindeki risk faktörünün yüksek olduğuna dikkat çekildi. Haberde hükümetin yakında açıklayacağı önlemlerde rapordaki uyarıları dikkate alacağı kaydedildi.

KOKAİN KULLANIMI DA ARTTI

Le Monde'un manşetten yayımladığı haberde Fransa'da, 17 yaşındaki her 100 gençten 3'ünün kokain kullandığı belirtildi. Bu oranın 2000'li yıllarda aynı yaş grubu için yüzde 0.9 olduğu hatırlatıldı.

Sosyalist Fransa'da alkol yasakları

SosYALİSTLERİN iktidarda olduğu Fransa'nın Strasbourg kentinde saat 21.00'dan saat 05.00'a kadar sokakta alkol tüketimi belediye meclisi kararı ile 12 Kasım 2012'den beri yasak. Paris'te Eyfel kulesinin arkasındaki Champs-de-Mars alanında ve Saint-Martin kanalı etrafında alkol tüketimi 2011'den beri yasak.

Bunun yanında Dijon ve Toulouse, Langres ve Quimper kentlerinde gece alkol tüketimi yasaklandı. Yasak saat  15 ila saat 03.00 arasında uygulanıyor.  İsviçre'nin Lozan kenti de asayiş ve güvenlik için 1 Haziran'da alkol kısıtlamalarını yürürlüğe koyacak. İsviçre basınına göre, 1 Haziran'dan itibaren Cuma ve Cumartesi günleri saat 20.00'den itibaren alkol satışı yasaklanacak. Alkol satan dükkanlar, 22.00'ye kadar açık olabilecek ancak 20.00'den sonra alkol satılmayacak. İsviçre'de diskotekler ve eğlence yerlerine ilişkin de yeni düzenlemeler Cuma ve Cumartesi gecelerinin düzenini sağlama kapsamında gündeme geliyor.