Terör örgütü Hizbullah'ın iki tetikçisinin 9 yıl süren dava sürecinde 'Adil yargılanma' hakkının ihlal edildiğine karar veren AİHM, Türkiye'yi suçlu buldu. Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun 2000'de İstanbul Beykoz'da hücre evi olarak kullanılan villadaki çatışmada öldürülmesinden sonra başlatılan operasyonlarda yakalananları kapsayan 31 sanıklı Hizbullah ana davası 31 Aralık 2009 tarihinde sonuçlanmıştı. Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın sanıkları arasında yer alan ve Hizbullah adına çok sayıda kişinin öldürülmesi eylemlerine katılmaktan suçlu bulunan Mahmut Demir ve Mustafa İpek de ömür boyu hapis cezalarına çarptırılmıştı. 2000 yılından beri tutuklu yargılanan bu iki sanık dava sürecinde Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikâyet etmişti. Hizbullah tetikçilerinin başvurusunu değerlendiren AİHM 2'nci Dairesi kararını açıkladı. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'özgürlük ve güvenlik' ile 'adil yargılama'ya ilişkin maddelerinin ihlal edildiği, yargılanan sanıkların davalarının makul sürede sonuçlandırılmaması nedeniyle Türkiye'yi suçlu buldu. AİHM, iki sanığa toplam 15 bin 600 euro manevi tazminat ödemesine karar verdi. Böylece 9 yıl süren yargılama aşamasının ardından ömür boyu hapse çarptırılan ve halen Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan 2 tetikçiye devlet tarafından manevi tazminat ödenecek.

34 BİN EURO DAHA

Gündem Yedinci Gün, Haftaya Bakış, Yaşamda Demokrasi ve Gerçek Demokrasi gazetelerinin sahibi, müdürü, baş editörleri, haber yönetmenleri ve muhabiri 19 gazete çalışanı da ifade özgürlüğünü ihlal ettiği ve sansür uyguladığı gerekçesiyle AİHM'de Türkiye'ye açtığı davayı kazandı. Bu gazetelerin PKK propagandası yaptıkları gerekçesiyle 1 aya kadar yayınları durdurulmuştu. AİHM bunu "demokratik bir topluma uygun olmayan" bir sansür olarak değerlendirdi ve toplam 34 bin 200 euro manevi tazminat ödemesine karar verdi.

29 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜLER
Mahmut Demir (üstte), 1993-2000 arasında 25 kişinin öldürülmesi, 11 kişinin yaralanması, cesedi bulunan İslamcı feminist Gonca Kuriş'in de aralarında bulunduğu 1'i avukat 4 kişinin kaçırılması eylemlerine katılmaktan, Mustafa İpek ise 4 kişinin öldürülmesi, 3 kişinin yaralanması, 6 kişinin kaçırılması eylemlerinden suçlu bulundu. Her ikisi de ömür boyu hapis cezaları nedeniyle cezaevinde bulunuyor.


ÖZGÜR CEBE - Sabah