Amerika Birleşik Devletleri'ne "Bu Türkler de çok oluyor" sloganı ile giren Mavi Jeans'in sahibi Ragıp Ersin Akarlılar'ın başına ilginç bir olay geldi. New York'un lüks Upper West Side mahallesinde bulunan evinin arka bahçesine 3 çocuğu için havuz yaptırmak isteyen Akarlılar'a komşuları isyan etti. New York Post gazetesinde yayınlanan habere göre, Akarlılar'ın 4.3 milyon dolarlık evine yapacağı havuza karşı kampanya başlatıldı. Kampanyanın başını ise kapı komşusu Jonathan Stuart çekiyor. Birkaç komşu ve bazı koruma örgütlerinden de destek alan Stuart, "Ufak bir eve çok sayıda değişiklik ve eklenti yapmaya çalışıyorlar. Bu insanlar havalı milyarderler, mahalle umurlarında değil" diyerek sitem etti. Stuart, havuz için Akarlılar'ın bahçe sınırında yer alan bir kayısı ağacının kesileceğini öne sürdü.

MAHALLE BOZULUYOR
Havuz yapımına karşı çıkanlar, Akarlılar'ın planladığı 3 kat yüksekliğindeki tramplenin tüm mahallenin manzarasını bozacağını iddia ediyor. Havuzun evin arka bahçesinin yaklaşık yarısını kaplayacağı belirtilirken, inşaatın başlaması için Şehir Koruma Kurulu tarafından onay gerekiyor. ABD'de ev sahibi olan Türk işadamı sayısı da her geçen yıl artıyor. Türkler en fazla New York ve Miami'yi tercih ediyor. Ancak son dönemde yatırımı düşünenlerin adresi Kuzey Florida'da zengin malikânelerin inşa edildiği Daytona Beach. Bu bölgede son iki yılda 30 Türk işadamı ev satın aldı. Krizin ardından emlak fiyatlarının düştüğü ülkede 2008'den bu yana işadamı sayısının 300'ü aştığı tahmin ediliyor. ABD'de ev sahibi olan işadamlarının başında Demir Sabancı, Murat Özyeğin, Dilek Sabancı, Sevil Sabancı, Ali Rıza Bozkurt, Fatih Terim, Orhan Pamuk, Akın Öngör, Gökhan Çarmıklı, Engin Yeşil ve Mehmet Dereli geliyor. Araştırmalara göre dünya genelinde 6 bin Türk işadamının 2.8 milyar dolar lık konutu bulunduğu tahmin ediliyor.

Havuz yok sadece başvuru var
Ersin Akarlılar'ın New York'ta site sakinleriyle yaşadığı sorunlardan ise babası Sait Akarlılar'ın haberi yok. "Durumu ilk kez sizden öğreniyorum" diyen Sait Akarlılar, oğlu Ersin Akarlılar'ın New York'ta 2008 yılında müstakil bir ev satın aldığını bildiğini ve bir havuz yaptırmak istediğinin de ailede konuşulduğunu söyledi. Ulaştığımız bilgilere göre ise ortada henüz yapılmakta olan bir havuz yok. Ersin Akarlılar kendi evinin bulunduğu alanın içinde kalan boş araziye bir havuz yaptırmak için site yönetimine başvurdu. Zaten olay da buradan patlak verdi. Bu başvurudan bir şekilde haberdar olan site sakinleri Akarlılar'ın evinde yaptığı tadilatı "kaçak olarak havuzun yapımına başladı" olarak algılayınca "sitenin mimarisini bozacağı" gerekçesiyle site yönetimine şikâyette bulundu. Akarlılar'ın havuz planını yapan mimar Gilles Depardon ise, "Bunun ölçüyü aşan bir proje olduğunu düşünmüyorum. Son derece sıradan bir proje" dedi.
Pınar ÇELİK


ahaber