İSTANBUL (A.A) - 
    
Anket sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, G20 arifesinde 24 ülkede 18 bin 264 kişinin üzerinde yapılan Ipsos/Canada.com anketi sonuçlarında, Türkiye'nin yüzde 71 oranında küreselleşmeye evet derken, işsiz kalacağını bilse de yabancı sermayeye soğuk baktığı kaydedildi.
    
Açıklamaya göre, dünya ortalamasının yüzde 39 olduğu bu oran, Türkiye'de yüzde 65 ve bu oranla Türkiye ülkeler arasında birinciliğe oturuyor. Üstelik yabancı sermayenin ülkeyi kontrol ettiği yönündeki inanç da yüzde 85 ve skor yine birincilik.
    
Küreselleşmenin önemli kurumlarından G-20'nin, Kanada'nın Toronto şehrinde toplandığı, küreselleşmenin ise hala dünya ülkelerindeki vatandaşların en çok tartıştıkları konulardan biri olduğu hatırlatılan açıklamada, Ipsos/canada.com ortak anketine göre, dünya ülkelerinde yaşayanların yüzde 66'sının genel olarak küreselleşmenin dünya için iyi bir şey olduğunu söylediği belirtiliyor.
    
Açıklamada, anket sonuçlarına ilişkin şu bilgiler verildi:
    
''Bu alanda küreselleşmenin yarattığı dev olan Çin'de halk tabii ki yüzde 92 gibi ciddi bir oranla küreselleşmeden yana. Bu bir sürpriz değil. Çin'i diğer iki BRIC ülkesi Hindistan ve Brezilya takip ediyor. Bu da sürpriz değil. Çünkü BRIC küreselleşme sonrası çıkan bir ülke bloğu oldu ve bu iki ülke de küreselleşmeyle büyük ivme kazandılar. Türkiye'de de insanlar yüzde 71'lik oranla küreselleşmeden yana. Küreselleşmeden mutlu olmayanlar ise küresel krizin en çok zarar verdiği AB ülkeleri. Güney Kore ise küreselleşmenin gereğine yüzde 26 oranla inanıyor.
    
Küreselleşmeye olumlu bakan Türkiye vatandaşları, yabancı sermayeye gelince duraksıyor. Türkiye, daha az iş anlamına gelse bile hükümetin yabancı şirket yatırımlarını kısıtlaması gerektiğini düşünüyor. Ve bu alanda yüzde 65 oranında yabancı sermaye karşıtlığıyla birinciliğe oturuyor. Dünya genelinde ise ortalama yüzde 39.''