Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, onlarca kişiyi yaralayan Neonazi terör hücresi NSU davasına, Münih’te devam edildi. NSU davasında yargılanmakta olan 5 sanıktan 1'i olan Carsten S. kendisi gibi cinayetlere yardım etmekle suçlanan bir diğer sanık Ralf Wohlleben aleyhinde ifade vermeye devam etti. Carsten S., cinayetlerde kullanılan silahı, aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) eski yöneticilerinden Ralf Wohlleben’in talimatı üzerine temin ettiğini ve yıllar boyunca NSU üyeleri ile Wohlleben arasında haberleşmeye aracılık yaptığını anlatmıştı.

Carsten S., davanın perşembe günkü 10'uncu duruşmasında Wohlleben’in avukatları tarafından sorgulanmayı ise reddetti. Bunun için önce Wohlleben’in de kapsamlı itiraflarda bulunmasını şart koştu. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde verdiği ifadede bunun kendisi için önemli olduğunu kaydeden sanık Carsten S., Wohlleben'in de ifade verip hikayesini anlatması gerektiğini, bu şekilde eşit koşullara sahip olunacağını belirtti. Sanık "Ben üstümdeki tüm örtüleri kaldırarak konuşuyorum, aynısını Wohlleben de yapmalı" diye konuştu.

'Evet, tamamen çıplağım'

Son birkaç duruşmada mahkemenin ve savcıların sorularını ayrıntılı bir şekilde yanıtlayan Carsten S., perşembe günü de müdahil avukatların sorularına cevap verdi. Salı günkü duruşmada verdiği beklenmedik ifadesinde Nasyonal Sosyalist Yeraltı terör hücresinin, Nürnberg’de, daha önce bilinmeyen bir başka bombalı eyleminin olabileceği şüphesini doğuran Carsten S.'ye müdahil avukatlardan biri, "Gerçekten üzerindeki tüm örtüleri kaldırıp çırılçıplak kalıp kalmadığını, her şeyi anlatıp anlatmadığını" sordu. Sanık, "Evet, tamamen çıplağım, geleceğime dair de kaybedebileceğim her şeyi göze alarak" diye yanıtladı.

Bir başka avukatın, Neonazi terör hücresi üyeleri oldukları sanılan Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschäpe arasında bir hiyerarşi olup olmadığı sorusunu ise "Ben bir hiyerarşi tespit etmedim" diye yanıtladı. Terör hücresinin hayattaki tek üyesi olmakla itham edilen, davanın bir numaralı sanığı Beate Zschäpe, NSU’nun eşit haklara sahip üyesi olarak 10 kişinin ölümü ile suçlanıyor. NSU davasına gelecek hafta salı günü devam edilecek. Duruşmada, hem sanık hem de en önemli tanıklardan olan Carsten S.nin dinlenmesine devam edilmesi bekleniyor.


DW Türkçe