İsviçre'nin Le Matin gazetesi, İsveç üçüncü liginde oynayan Dalkurt FF futbol kulübü oyuncularının Katalonya'da kamp yaptıktan sonra Dusseldorf üzerinden İsveç'e dönme planının son anda kulübün yöneticisi Adil Kızıl tarafından iptal edildiğini yazdı.

Gazete yolculuğun uzun süreceği için kulüp yöneticisinin bu kararı aldığını ve oyuncuların düşen uçağa binmediğini yazdı.

49 İSPANYOL VATANDAŞIN ÖLDÜĞÜ KESİNLEŞTİ

Uçak kazasıyla ilgili İspanyol hükümetinin kurduğu kriz masasının  çalışmaları hakkında basına bilgi veren güvenlikten sorumlu devlet sekreteri  Francisco Martinez, uçakta 49 İspanya vatandaşı bulunduğunun kesinlik kazandığını söyledi. İspanyol hükümeti, dün yaptığı açıklamada uçakta 45 İspanyol yolcu  olduğunu belirtmişti.

ÖLENLER ARASINDA ABD, İNGİLTERE, ARJANTİN VE FAS VATANDAŞLARI DA VAR

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, yolcu listesinin henüz tamamlanmadığını vurgulayarak “Uçakta Alman ve İspanyol vatandaşlarının yanısıra Arjantin, Avusturalya, Belçika, Kolombiya, Hollanda, İsrail, Japonya, Meksika, İngiltere ve Kazakistan’dan da kişiler olduklarını tespit ettiklerini söyledi. Fransa Başbakanı Manuel Valls ise ölenler arasında Bir ABD, bir Faslı, üç İngiliz ve iki Arjantin vatandaşı olduğunu belirtti. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı ise uçakta 3 Kazak vatandaşının bulunduğunu söyledi.

KARA KUTU BULUNDU ANCAK HASARLI

Arama ekipleri tarafından hasarlı bir şekilde bulunan, uçakta kokpit içi konuşmaları kaydeden kara kutu, inceleme yapmak üzere uzmanlara teslim edildi. Fransa İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre-Henry Brandet, Jandarma kurtarma ekipleri, sağlık personeli, araştırmacılar ve alanın güvenliğini sağlayanlar toplam 600’den fazla kişinin arama çalışmalara aralıksız devam ettiğini söyledi. Kimlik tespiti ve arama çalışmalarının bir haftadan fazla sürebileceği açıklandı.

Bu arada İspanya İçişleri Bakanlığı uçak kazasında ölen Katalanlar için sosyal medyada nefret içeren mesajlar yayınlayan bazı İspanyol vatandaşları hakkında soruşturma başlattıklarını duyurdu.

TERÖR SALDIRISI İHTİMALİ YOK

Diğer taraftan, Fransız sivil havacılık uzmanları, düşen uçağın enkazının dağıldığı bölge göz önüne alındığında terör saldırısı ihtimalini çok gerçekçi bulmuyor. Terör saldırısı sonucu uçağın düşmesi halinde enkazının kilometrelerce uzunluğunda geniş bir alana yayılacağına dikkati çeken uzmanlar, düşen uçağın enkazının ilk belirlemelere göre göreceli olarak belirli bir alanda toplanmış olduğuna dikkati çekiyor.Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan habere göre, Airbus A320'nin düşmesi sonrası Lufthansa ve GermanWings'te çalışan onlarca pilot ve hostes, bu tip uçaklardaki olası teknik arızalar nedeniyle uçmak istemedi.

Uçağında teknik arızadan dolayı Düsseldorf Havalimanı'ndan saatlerce beklediği iddia edildi. Der Spiegel'in havalimanı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, düşen uçakta teknik bir arıza meydana geldiği ve saatlerde yerde beklediği ileri sürüldü.

GermanWings'in "Mannheim" isimli Airbus A320 tipi uçağının "Nose Landing Door" olarak adlandırılan ve uçağın gövdesinde bulunan bir kapıda sorun yaşadığı belirtildi.

Lufthansa sözcüsü uçakta böyle bir teknik arızanını meydana geldiğini kabul ettiklerini ancak arıza giderildikten sonra uçağın yeniden normal seferlerine başladığını belirtti.

ÖLENLER ARASINDA 2 OPERASANATÇISI VARDI

Alman yetkililer uçakta 67 vatandaşlarının bulunduğu açıkladı. Kurbanlar arasında iki opera sanatçısı da bulunuyor. Opera sanatçısı 54 yaşındaki Oleg Bryjak, Richard Wagner'in "Siegfried" adlı opera oyununu Barselona'da sahneledikten sonra Almanya'ya dönüyordu. Oleg Bryjak'la "Siegfried" operasında yanyana şarkı söyleyen bir diğer opera sanatçısı ise Alman vatandaşı Maria Radner idi. Maria Radner eşi ve bebeğiyle birlikte uçağa binmişti.