Merkezi Lahey'de bulunan UCM'nin açıklamasına göre, Mahkeme Savcısı Luis Moreno-Ocampo, halk ayaklanmasının olduğu bu ülkede işlenmesi olası insanlık suçuna karşı soruşturma açtı.

Açıklamada, savcının "mevcut bilgilere dayanarak yaptığı ön incelemenin" ardından soruşturma açmaya karar verdiği belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi, Cumartesi günü UCM'ye, Libya'da suç işlenip işlenmediğinin araştırılması yönünde talimat vermişti.

Savcı Moreno-Ocampo da önceki gün ön soruşturmaya başlamıştı.

Brega isyancıların elinde

Brega kentinde hava üssü ve silah deposu isyancıların elinde. Bölgeden gelen haberler, Libya hava kuvvetlerinin kenti bombaladığı yönünde.

İsyancılara göre, Kaddafi'ye bağlı güçler vur kaç taktiği ile kente saldırıyor. Ama onların Brega'yı Kaddafi'ye vermeye niyetleri yok.

ABD Senatosu Kaddafi'yi kınadı

Bu arada ABD senatosu, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendisine karşı ayaklanan halkı sindirmek amacıyla giriştiği saldırıları kınayan bir karar tasarısını kabul etti.

Senato kararda, istifa etmeye çağırdığı Kaddafi'nin şiddeti sona erdirmesini, Libya halkının demokratik reform isteklerine cevap vermesini ve ülkesinin barışçıl bir şekilde demokrasiye geçmesini sağlamasını istiyor.

BM Güvenlik Konseyini, Libya halkını Kaddafi'nin saldırılarından korumak için yeni önlemler almaya çağıran kararda, bu çerçevede Libya'nın hava sahasında bir uçuş yasağı bölgesi oluşturulması da istendi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu'nun Libya'nın Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya alma kararından memnuniyetini açıklamıştı.

Genel Sekreter Ban Ki-mun, 192 üyeli Genel Kurul'un dün Libya'nın üyeliğini askıya aldığı toplantıda yaptığı konuşmada, hem Genel Kurul'un bu yöndeki kararından hem BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'daki rejime yönelik yaptırım kararından, hem de İnsan Hakları Konseyi'nin Libya'daki insan hakları ihlallerini soruşturma yönündeki kararından memnuniyet duyduğunu belirtmişti.

Kaddafi BM temsilcilerini değiştirecek

Bu arada Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendisine karşı isyan bayrağını çeken Libya'nın BM daimi temsilcisi ve yardımcısının yerine yeni diplomatlar atamak istediği öğrenildi.

Kaddafi'nin çekilmesini isteyen ilk Libyalı diplomatlardan BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, Kaddafi'nin kendisini ve BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Şalgam'ın yerine yeni diplomatlar atamak istediğini duyduklarını söyledi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky de BM'nin, Libyalı yetkililerden bu konuda bir tebligat aldığını teyit etti. Nesirky, başka detay vermeyerek konunun incelendiğini söylemekle yetindi.

BM kulislerinde, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un bu konuda ne yapacağı merak ediliyor. Libya hükümetini BM'de halen Kaddafi yönetimi temsil ediyor, o yüzden de kendi istediği diplomatları BM'ye atama hakkına sahip bulunuyor.




Cnn Türk