ABD Başsavcılık Dairesi tarafından yürütülen davada yargılanırken, geçtiğimiz Cuma günü intihar eden yazılım geliştiricisi ve aktivist Aaron Swartz’ın ardından kamuoyunda büyüyen tepkiye Anonymous da katıldı. Küresel siber korsanlık örgütü, Swartz’ın bilgisayar sistemini hack’lemekle suçlandığı Massachusetts Teknoloji Ensititüsü’nün (MIT) sayfasını hack’ledi, Swartz’ı anmayı da ihmal etmedi.

ABD’de geçtiğimiz Cuma günü intihar eden genç teknoloji girişimcisi ve aktivist Aaron Swartz’ın yankıları sürüyor. ABD Adalet Bakanlığı, aktivist eylemleri nedeniyle yargılanan Swartz’ın, henüz karar çıkmadan intihar etmesi nedeniyle davanın düştüğünü açıkladı ve yorum yapmayı reddetti.

NBC News’e konuşan bakanlık sözcüsü Christina DiIorio-Sterling, “Swartz ailesinin mahremiyetine saygı göstermek istiyoruz... Ölümü bir trajediydi ve şu aşamada yorum yapmak istemiyoruz” dedi.

Öte yandan, Beyaz Saray’a gönderilen dilekçede, Swartz’ın davasına bakan Savcı Carmen Ortiz’in ‘yolsuzluk’ yaptığı ve görevinden alınması talep edildi.

Henüz 26 yaşında olan Swartz, ABD’de hayata geçirilmek istenen internet denetimi yasalarına karşı mücadele veriyordu. Swartz, uzun bir süreden beri depresyonla mücadele ettiğini de saklamıyordu.

GENÇ DAHİNİN HAZİN SONU
Swartz, henüz 14 yaşındayken haber takip sistemi RSS’in geliştirilmesinde rol oynamıştı. ‘Demand Progress’ adlı aktivist grubu kuran Swartz, ABD’de hayata geçirilmek istenen ‘Stop Online Piracy’ ve ‘Protect IP’ yasalarına karşı mücadele başlatmıştı.

Swartz, 2011 yılında MIT’nin bilgisayar ağını hack’lemek ve akademik makalelerin arşivlendiği JSTOR hizmetinden 4.8 milyon dokümanı yasadışı indirmekle suçlandı. ABD Başsavcılık Dairesi’nin kontrolünde yürütülen davada, Swartz suçlu bulunması halinde 4 milyon dolar para cezası ve en az 50 yıl hapisle karşı karşıya kalacaktı.


Anonymous'un MIT sayfasında yayımladığı mesaj.

ANONYMOUS SAHNEDE


Küresel siber korsanlık örgütü Anonymous, Pazar gecesi MIT’nin internet sitesini hack’ledi ve Swartz’ı anan bir mesaj yayımladı. Örgüt, aynı zamanda herkesi kapsayacak bilgisayar suç yasası çıkarılmasını talep etti.

Anonymous, eylemine şu mesaja yer verdi:

“Hükümet intiharına neden olmuş olsun veya olmasın, Swartz’ın davası adaletin ayaklar altına alınmasıydı. Aaron’ın uğruna savaştığı adaletin bozulmuş ve kötü bir gölgesiydi. Aaron’ın amacı, parasını ödeyen insanların erişimini engelleyen, bilimsel makalelerin yayımladığı bir sistemi özgür kılmaktı. Paylaşmayı artırarak toplu faydalanmayı güçlendirmekti. Bu hepimizin desteklemesi gereken bir düşünce.”

Swartz’ın ailesi ise yaptığı açıklamada, ‘Aaron’ın ölümüne hükümetin neden olduğunu, kimsenin mağdur olmadığı bir suçtan en az 30 yıl hapis cezası istediklerini ve yetkilerini aşan şekilde hareket ettiklerini’ ifade etti. Swartz ailesi ayrıca, MIT’nin kamu görevlerini yerine getirmeyerek, dava süresince Aaron’ı savunmak için hiçbir şey yapmadığını belirtti.

JSTOR ise ana sayfasında bir açıklama yaparak, Aaron’ın ölümü nedeniyle duydukları üzüntüyü dile getirdi ve ‘dünya çapında bir bilgi erişim ağı olmak istediklerini ve buna rağmen yaşanan olayın içine çekildikleri için üzüntü duyduklarını’ ifade etti.

JSTOR, Aaron’ın elde ettiği bilgileri kendilerine iade ettiğini ve davanın başladığı Haziran 2011 öncesinde yasal uzlaşmaya vardıklarını belirtti.

‘YASALAR DEĞİŞMELİ’
Anonymous, MIT sayfasında verdiği mesajda, Aaron’ın ölümünün ‘bilgisayar suç yasaları için bir temel oluşturması ve insanları bu yasaları kötüye kullanan savcılara karşı koruması gerektiğini’ belirtti.

Telif ve fikri haklar yasalarının, ‘herkese fayda getirecek şekilde düzenlenmesini’ isteyen Anonymous, ‘internetin özgür, sansürden arınmış ve herkes için eşit bir platform olması gerektiğini’ savundu.

MIT sayfası, hack’lendikten sonra eski haline dönerken, Aaron Swartz’ı anan bir mesaj yerleştirildi.