Rusya ve Ukrayna bugünlerde 34 yaşındaki Ukraynalı kadın askeri pilot Nadejda Savçenko yüzünden yeniden karşı karşıya...

Nadejda Savçenko, Ukrayna milliyetçileri için "kahraman”, Rusya için ise "işbirlikçi katil” konumunda. Haziran 2014'ten bu yana Rusya'da tutuklu Savçenko...

Doğu Ukrayna'daki çatışmalar sırasında, yerlerini orduya bildirdiği Rusya Devlet Televizyonu'nda görevli iki Rus gazetecinin ölümüne neden olmakla suçlanıyor.

Mahkeme Ukraynalı kadın pilot hakkındaki kararını 21 ya da 22 Mart'ta açıklayacak. Pilot hakkında 23 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Açlık grevinde

Rusya'ya göre, Savçenko sabotaj eylemleri yapmak için gizlice ülkeye girdikten sonra yakalandı. Ukraynalı pilot ise kaçırılarak Rusya'ya getirildiğini ve hapse atıldığını söylüyor.

Savçenko bugün Rostov bölgesindeki yerel mahkemede son kez yargıç karşısına çıktı. Medyaya yansıyan haberlere göre geçen Cuma gününden beri açlık grevinde olan Savçenko, mahkeme salonuna kararlı adımlarla, yürüyerek geldi.

Savçenko Ukraynaca yaptığı konuşmada Rusya'yı faşizmle suçladı, Ukrayna'daki devrime atıf yaparak "Rusya'da da yakında Maydan olacak” dedi, hakimlere orta parmağını gösterdi.

Ukrayna milli marşını da okuyan Savçenko, hakkında ne karar verilirse verilsin itiraz etmeyeceğini, ülkesine iade edilene kadar açlık grevine devam edeceğini söyledi.

'Putin'e yaptırım uygulansın'

Nadejda Savçenko'nun durumu, uluslararası toplumun da gündeminde.

Avrupa Parlamentosu'ndan 57 milletvekili, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'den, Savçenko davasında rolü ve sorumluluğu olduğu gerekçesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dahil 28 kişiye "kişisel yaptırım uygulanmasını" istedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Rusya'nın Ukraynalı pilotu yargılayarak Minsk Anlaşması'nı ihlal ettiğini belirterek, Savçenko'nun serbest bırakılmasını talep etti.

Daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nın yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da benzer talepte bulunmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Rusya'da süren bir hukuki sürece dışarıdan müdahalenin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Kiev'de Rus büyükelçiliği taşlandı

Savçenko taraftarları ile karşıtlarının özellikle sosyal medyada yürüttüğü karşılıklı kampanyalar dikkati çekiyor.

Ayrıca Savçenko'nuın serbest bırakılması talebiyle hafta sonunda Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gösteri düzenleyen bir grup Rusya Büyükelçiliği binasına yumurta ve taş fırlatmıştı.

Gelişmeler, bir süredir uluslararası toplumun gündeminde geri plana düşen Ukrayna-Rusya gerginliğini bir kez daha alevlendireceğe benziyor.


Suat Taşpınar/BBC Türkçe