Hukuki Haber 

Uluslararası Ceza Divanı (ICC- International Criminal Court), BM Genel Kuruluna geçtimiz Perşembe yapılan oturumda bu seneki yıllık kayıtlarını sundu. Raporda, BM Güvenlik Konseyine daha fazla destek çağrısı yapıldı. ICC raporunda divan kararlarının yaptırım gücü olmadan anlamsızlaşacağından bahsedildi. Ayrıca divanların ağır iş yükleri ve neticelenmeyen 13 tutuklama kararı da raporda vurglanan konular arasında yer alıyor. Mahkeme halen devam etmekte olan sekiz soruşturmaya ek olarak ayrıca sekiz ön soruşturmayı yürütüyor.

ICC, Temmuz 2002'de kuruluşundan bu yana uluslararası ilişkilerde etkili bir örgüt ve savaş suçlarının soruşturulmasında en önde gelen mahkeme konumuna geldi. Ayrıca Afrikalı bir grup sivil toplum örgütü ICC'nin Afrikalı üyelerine bir sonraki Afrika Birliği forumunda mahkemeye olan desteklerini belirten bir deklerasyon yayınlamaları için çağrıda bulundu.

Eylül ayında Kenya ICC'den ayrılma kararını kabul ederek, mahkemeden ayrılan ilk ülke oldu. Kenya'nın bu hareketi Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve Başkan Yardımcısı William Ruto'nun insanlığa karşı suç ve tartışmalı seçimler sonrası şiddeti kışkırtmak suçlaması ile yargılanmalarına karşı atılmış bir adım olarak görülüyor.