Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Başkanı Christian Mihr, hazırlanan yasa tasarısının Türk makamlarına; hukuk devleti ilkelerine dayanan kontroller olmaksızın tabu kabul edilen veya siyasilerin ilgili kritik açıklamalar nedeniyle istenen internet sayfasını kapama imkanı tanıdığını vurguladı.

Türk hükümetinin geçen yazdan bu yana protesto gösterilerini baskı altına alan bir tutum sergilediğini belirten Mihr, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğü siyasete yönelik eleştirileri basın ve düşünce özgürlüğüne daha fazla sınırlama getirerek sonlandıramayacağının farkına varması gerektiğini söyledi.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı şu anda mahkeme kararına ihtiyaç duymaksızın " müstehcen" içerikli sayfalara erişimi engelleyebiliyor. Ak Parti'nin yasa tasarısı ise bunu nefret söylemi, özel hayatın gizliliği ve çocukların zararlı içeriğe erişimi konularında da genişletmeyi amaçlıyor.

Türkiye'de internet sayfalarına erişimin engellenmesinin köklü bir geçmişi olduğunu vurgulayan uzmanlar, mahkeme kararına ihtiyaç duymaksızın uygulanacak bu yeni kriterlerin dev bir sansür dalgasına neden olabileceği uyarısında bulunurken, TBMM 'yi de bu konuda uyararak yasanın reddedilmesi önerisinde bulundu.


Zafer ATAMER - CENEVRE / DHA