Nerede tutulduğu tartışmalarının ardından hükümetin ABD'den akıbetini sorduğu ve "itirafçı" olduğu basında tartışılan Reza Zarrab davasında yeni bir gelişme yaşandı. Tam da Zarrab'ın nerede olduğu tartışılırken, 14 Kasım'da dosyasına "mühürlü" bir doküman girdi. Zeynep Gürcanlı'nın Sözcü'deki yazısına göre, davanın hakimi Richard Berman, savcılığın savunmaya teslim ettiği yeni kanıtlar için 15 Kasım'da kısıtlama kararı aldı. Bu kararla, savunma ekibinin bu belgeleri çok gizli tutmaları, hiçbir şekilde açıklamamaları, ABD dışına çıkarmamaları için kesin gizlilik getirildi.

'Şahıs-1' Reza Zarrab mı?'
Gürcanlı'nın yazısına göre, dosyadaki "kısıtlama kararı"nda yeni dellilerin ilgili olduğu kişi, "Şahıs-1" olarak anılıyor ve kim olduğuyla ilgili hiçbir bilgi yer almıyor. Savcılık yazısında “tanıkların ya da tanık yakınlarının korunmasına” yapılan değini nedeniyle de "Şahıs-1"in bir tanık olabileceği değerlendiriliyor. Gürcanlı yazısında tanık olabileceğini ifade ettiği "Şahıs-1"in Reza Zarrab olması ihtimaline işaret etti.

'Zarrab işi bitti, sıradaki gelsin…'
Öte yandan 27 Kasım'daki duruşma için bugün jüri seçimi yapılacak Reza Zarrab'ı savunan ekipte de önemli bir gelişme yaşandı. Gürcanlı'nın Sözcü gazetesinde yer alan yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"New York'ta tutuklu yargılanan Reza Zarrab en çok savunması için tuttuğu, sadece tek bir saati için binlerce dolar ödediği avukatları ile çok konuşulmuştu.

Zarrab'ın, Amerikan basını tarafından 'rüya savunma takımı' olarak adlandırdığı avukatlar grubunun en etkin ismi ise bugüne kadar hep Benjamin Brafman oldu.

'Şöhretlerin avukatı' olarak tanınan Brafman, Zarrab tutuklandığında diğer tüm işlerini yardımcılarına bırakıp, sadece bu davaya bakmaya başlamıştı.

Harvey Weinstein'ı savunacak
Şimdilerde ise Brafman'ın Zarrab'dan daha şöhretli bir müvekkili oldu; Hollywood'da çok ünlü onlarca kadın yıldıza cinsel tacizde bulunmakla suçlanan, film yapımcısı Harvey Weinstein'le anlaştı. Konuyu bilmeyenler için, Weinstein'in kendisini taciz ettiğini iddia eden ünlüler arasında Angelina Jolie'den Gwyneth Paltrow'a, Games of Thrones'un yıldızlarından Lena Headey'e onlarca ünlü kadın oyuncu bulunuyor.

Brafman'ın, Weinstein gibi Zarrab'la kıyaslanmayacak kadar dikkat çeken bu davasında, işi yardımcılarına bırakmayacağı kesin.

Üstelik bu gelişme, tam da 'Zarrab anlaştı, itirafçı oldu' dendiği günlerde yaşanıyor. Herhalde Brafman'ın 'Zarrab'la işi bitmiş' olmalı ki, yeni şöhretlere yelken açıyor. 27 Kasım'da New York'ta başlayacak Zarrab davası giderek daha çok renkleniyor…"

Eski IMF Başkanının tecavüz davasına da o bakmıştı
Ünlü isimlerin davalarını savunmalarını üstlenmesiyle tanınan Brafman, 2011'de kaldığı otelde bir hizmetliye tecavüz etmekle suçlanan eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın da avukatlığını yapmıştı. Brafman geçtiğimiz aylarda dolandırıcılıktan yargılanan ABD'li bir hedge fonun yöneticisi olan Martin Shkreli'nin de savunmasını üslenmişti.