Parkinson ilacını kullananlar firmanın “İlacın olası yan etkileri ile ilgili” kendilerini bilgilendirmediğini iddia ederek 2008 yılında Avustralya’da bir tazminat davası açmıştı ve davanın gelecek yıl başlaması planlanıyordu. İlaç firması konu ile ilgili yaptığı açıklamada kendilerine dava açan hastalarla mahkeme dışında anlaşmak için bir teklifte bulunduklarını kabul etti ancak “Bu süreçle ilgili daha fazla yorum yapamayacaklarını” söyledi.
 
Bu teklifin kabul edilip edilmeyeceğine davadan sorumlu olan Avustralya Federal Mahkemesi’nin karar vereceği açıklandı.

KUMARA BİNLERCE DOLAR HARCADILAR
 
Şirketi dava eden hastalar daha önce kumarla ilgili hiç bir problem yaşamamış olmalarına rağmen ilacı kullanmaya başladıktan sonra “Kumarda binlerce dolar kaybettiklerini” söyledi ve ilacı almayı bıraktıklarında “Kumar bağımlılıklarının da hemen ortadan kaybolduğunu” belirtti.
 
Bazı hastalar da ilacı kullanmaya başladıktan sonra saplantılı cinsel davranışlar geliştirdiklerini hatta “seks bağımlısı” haline geldiklerini söyledi. İlacın beynin “mutluluk” hormonu Dopamin’i salgılama oranını kontrol ettiğini belirten uzmanlar, bu hormonun normalden fazla salgılanmasının insanların “normalde almayacakları riskleri almaya” yöneltebileceğini söyledi.



 Birce BORA / LONDRA / HÜRRİYET