İran haber ajansı İsna'ya konuşan yönetmenin avukatı Farideh Gheyrat, Panahi'ye 6 yıl hapis cezasının yanı sıra 20 yıl boyuncu film yönetme, senaryo yazma, yapımcılık yapma ve yerli-yabancı basına demeç verme yasağı getirildiğini ve ayrıca yönetmenin ülkeden çıkışının yasaklandığını söyledi. Avukatı ayrıca kararın temyizi için üst mahkemeye başvuruda bulunacaklarını da belirtti.

PEK ÇOK ÖDÜL ALDI
İlk filmi 'Beyaz Balon'la katıldığı Cannes'dan Altın Kamera ödülü alan Panahi, daha sonra çektiği 'Daire', 'Ofsayt', 'Kanlı Altın', 'Ayna' gibi filmleriyle Avrupa'nın ve dünyanın pek çok önemli festivalinden ödüller kazanmıştı. 63. Cannes Film Festivali'ne davet edildiği halde katılamayışı, uluslararası sinema dünyasında tepkilere neden olmuş ve festival boyunca başta Juliet Binoche ve Abbas Kiarostami olmak üzere pek çok sinemacı İran'ı protesto etmişlerdi. Panahi ayrıca bu yıl düzenlenecek olan 61. Berlin Film Festivali'nin jüri üyeliği için davet almıştı.

Panahi ile birlikte başka bir muhalif film yapımcısı Muhammad Rasoulof'un da aynı suçlamayla 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.




Habertürk