Ürdün Devlet Güvenlik Mahkemesi, Ürdün'ün iadesini beklediği ve bugün İngiltere'den sınır dışı edilen "Ebu Katade" lakaplı Ömer Mahmud Osman hakkında 15 günlük ihtiyati tutuklama kararı çıkardı.

Ürdün resmi haber ajansında (Petra) yer alan habere göre, Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı Mühenned Hicazi, Ebu Katade'nin karıştığı iki ayrı terör suçundan yeniden yargılanacağını ve hakkında 15 günlük ihtiyati tutuklama kararı çıkarıldığını belirtti. 

İngiltere hükümeti, "El-Kaide lideri Usame bin Ladin'in Avrupa'daki sağ kolu" olarak nitelendirdiği Ebu Katade'yi "ulusal güvenliğine" tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bugün sınır dışı etmişti. Ebu Katade, Ürdün'de kötü muameleye maruz kaldığı ve dini baskı gördüğü gerekçesiyle 1993 yılında İngiltere'ye sığınmıştı.

İngiltere'de son 10 yılda birçok kez tutuklanan ve şartlı tahliye ile serbest bırakılan Ebu Katade'nin iadesine yönelik geçen yıl Nisan ayında Ürdün ve İngiltere arasında bir anlaşma yapılmıştı.

Ürdün'de Amerikalı ve İsrailli turistlere yönelik terör saldırıları planlamakla suçlanan Ebu Katade, Ürdün'e iade edilmesi halinde adil yargılanmayacağını iddia ediyordu.


AA