Çin'de Müslüman Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan bölgesinin bağımsızlığı için "bölücülük faaliyetleri yürütmekle" suçlanan Uygur Ekonomi Profesörü İlham Tohti, Urumçi Mahkemesi'nde salı günü görülen davanın karar duruşmasında ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ocak ayından beri tutuklu olan akademisyenin avukatı Li Fangping, "Bu karar kabul edilemez, itiraz edeceğiz. Bu, son derece politik bir karar" diye konuştu.

Savcıların iddianamesinde, Tohti, bölgenin bağımsızlığını teşvik eden uighurbiz.net adlı internet sitesini kurmakla suçlandı. Bölücülüğe ve şiddete karşı olduğunu vurgulayan Uygur akademisyen ise mahkemeye, siteyi Uygur ve Çinli akademisyenler arasında diyaloğu güçlendirmek için açtığını söyledi. 

Çalıştığı Pekin'deki Minzu Üniversitesi'nde 'azınlık çalışmaları' üzerine de ders veren Tohti, kendisine karşı tanıklık eden öğrencilerinden de zorla ifade alındığını söyledi. 
Gözlemcilere kapalı duruşma

Duruşmalar sırasında Çin polisi bölgeyi ve mahkeme çevresindeki sokakları çok uzak noktalardan itibaren kapattı. Yabancı basın mensupları ve gözlemciler de bölgeye alınmadı.

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden dokuz kişilik bir diplomat heyeti duruşmayı izlemek istedi ancak içeriye alınmadı.

Bölücülük ve etnik düşmanlık suçlamaları
Pekin'deki Minzu Üniversitesi’nde Ekonomi Profesörü olan 45 yaşındaki Tohti, “muhalif tutumu” nedeniyle daha önce de birkaç kez polis tarafından gözaltına alınmıştı.
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de Ocak ayından beri tutulan Tohti, "bölücü fikirler yaymak, bölücü faaliyetler içinde bulunmak ve etnik düşmanlığı körüklemek" ile suçlandı.

Tohti ise bu suçlamaları reddederek "hiçbir terörist veya yabancı grupla bağı olmadığını ve sadece kağıt kalemine güvenerek diplomatik yollardan insanî haklarını talep ettiğini" söyledi.

Kaynak: Reuters