ABD’de mahkeme kararıyla belirlenen 3.3 milyar dolarlık tazminatı tahsil edebilmek için tüm yolları deneyen, son olarak bu ülkede belirlediği üç şirket için Singapur’da mahkemeye başvuran Motorola’nın ilk duruşması, geçtiğimiz hafta yapıldı. Uzanlar’a ait olduğu öne sürülen üç şirketten ikisi, iddiaları reddederken, Motorola’nın İngiltere’de de dava hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Motorola Solutions Credit, Amerikan mahkemelerinin karara bağladığı ve tazminatlarla birlikte 3.3 milyar doları bulan alacakları için bu kez Singapur mahkemelerindeydi.
Alacaklarını tahsil etmek amacıyla Uzanlar’a ait olabilecek şirket ve malvarlıklarını ortaya çıkarmaya çalışan şirket, pek çok ülkede araştırmalar yapıyor.

Bu kapsamda Singapur’da da üç şirketin Uzanlar’a ait olduğunu tespit eden ve bunun için ülkenin mahkemelerine başvuran Motorola’nın ilk duruşması, geçtiğimiz hafta Yüksek Mahkeme’de görüldü.

İki şirket karşı çıktı

Motorola’nın bu ülkede görevlendirdiği hukuk firması WongPartnership’in avukatı Chua Sui Tong, Uzan Ailesi’yle bağlantılı şirketlerin belirlendiğini ve bunu ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirtirken, Uzanlar’a ait olduğu öne sürülen Singapur merkezli Haj Capital ve Levant One Investments, bu iddiaları reddediyor. Bu iki şirketin avukatları da, bir holding tarafından yatırım amaçlı kurulduklarını, bununla birlikte davada istenen tazminatın, Singapur’da geçerli bir durum olmadığını savundu.
Motorola, Amerikan yargısında karara bağlanan alacaklarını tahsil etmek amacıyla dünya çapında girişimlerde bulunurken, Londra ve New York’ta Uzanlar’a ait olduğu belirlenen iki eve el koydurmuştu. Şirketin, Telsim’in varlıklarına el konulmasından sonra da 1.25 milyar dolarlık tahsilat yaptığı belirtilmişti.
Amerikalı şirketin, bir sonraki durağının Londra olacağı ve burada 2010 yılında karara bağlanan alacakların tahsilatı amacıyla İngiliz mahkemelerine başvuracağı belirtiliyor.

İstihbarat toplama yetkisi almıştı

Geçen yıl çıkan haberlerde, ABD’li yargıç Jed Rakoff’un Motorola’ya Uzanlar’ın dünya genelindeki malvarlığını araştırmak için “istihbarat toplama” yetkisi verdiği bildirilmişti. Bu yetkiyle Motorola, başta Singapur, Ürdün, Hong Kong ve ABD olmak üzere birçok ülkede Uzanlarla ilişkisi olan şirketlerin mail yazışmalarını ele geçirmek için girişim başlattığı öne sürülmüştü.

Bu şekilde elde edilen bilgilerin mahkemelere sunulduğu, belirlenen malvarlıklarının satışından elde edilecek gelirlerin Motorola’ya aktarılacağı da kaydedilmişti.