Kara para konusunda işbirliğine yeşil ışık yakan Fransa, anlaşmaya imza atarsa, Türkiye, Uzan’ın bu ülkedeki servetiyle ilgili bilgi isteyebilecek. Uzan’ın Fransız bankalarındaki serveti de dondurulabilecek.
 
GENÇ Parti eski Lideri Cem Uzan’ın, 28 Şubat’la ilgili yaptığı ‘itiraf’ niteliğindeki açıklamalarının sırrı çözüldü. Cem Uzan’ın dört yıldır yaşadığı Fransa, Türkiye ile kara para konusunda işbirliği anlaşması yapılmasına yeşil ışık yaktı.
 
Anlaşmanın imzalanmasının ardından Türkiye, Uzan’ın Fransa’daki servetiyle ilgili bilgi talebinde bulunabilecek ve  kara para aklama suçu çerçevesinde servetinin dondurulmasını isteyebilecek. Bu da Cem Uzan’ın, Paris’te sürdürdüğü lüks yaşantının riske girmesine yol açacak.
 
2009 yılında Fransa’ya sığınan Cem Uzan, kısa süre önce bir medya kuruluşuna yaptığı açıklamada 28 Şubat post modern darbesine ve dönemin aktörlerine ağır eleştirilerde bulunmuştu.
 
Almanya örnek oldu
 
Fransa’nın işbirliğine yeşil ışık yakmasında, Almanya’nın Türkiye ile aynı konuda anlaşma imzalaması etkili oldu.  Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Almanya ve Fransa ile yoğun bir diploması yürüttü. İki ülke arasında ön çalışmalara başlanırken, anlaşmanın yıl sonuna kadar imzalanması bekleniyor.
 
Anlaşma ne sağlayacak?
 
TÜRKİYE ile Fransa arasında imzalanacak anlaşma, iki ülke arasında kaynağı suç olan gelirlerle ilgili  soruşturmalarda, bilgi paylaşımının yolunu açacak.
 
Örneğin, hakkında kara para aklama suçu ile birçok dava açılan Uzan Ailesi’nin bireyleri hakkında bilgi talebinde bulunulabilecek. Kaynağı suç olan gelirlerle ilgili dondurulma kararı istenilebilecek. Aynı şekilde, PKK’nın Fransa’daki mal varlıkları ve bankalardaki hesaplarına ilişkin bilgi alışverişi yapılabilecek.
 


Hüseyin Özay/Star