Venedik Komisyonu'nun 20. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Strasbourg'ta basın toplantısı düzenleyen Buguicchio, "TBMM'deki anayasa değişiklikleri görüşmeleri" konusundaki bir soru üzerine, "Bu konuda şu ana kadar kendilerinden yardım istenmediğini" belirtti ve "ilerde bu konuda bir talep geldiğinde ellerinden gelen yardımı yapmaya hazır olduklarını" ifade etti.

Venedik Komisyonu'nun Türk üyesi Profesör Ergün Özbudun tarafından son değişikliklerle ilgili bilgilendirildiklerini kaydeden Buquicchio, "TBMM'ye getirilen anayasa değişiklikleri genelde olumlu gözüküyor"ifadesini kullandı.

Anayasa hazırlıkları ve değişiklikleri ile ilgili kendi ülkesi de dahil hiç bir ülkenin kusursuz olmadığını kaydeden Buquicchio, bununla birlikte demokrasi ve hukuk devletinin tesisi adına atılan olumlu adımların önemli olduğunu vurguladı.

Venedik Komisyonu Başkanı Buguicchio, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede de konuyu ele aldıklarını ve görüşlerini AKPM başkanına anlattığını söyledi.

"Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin anayasal değişiklikle" ilgili bir soru üzerine Buquicchio, Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı tanınması ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin sayısının artırılmasını olumlu gördüklerini söyledi.

Venedik Komisyonu'nun 20 yıl önce Berlin Duvarının yıkılmasının ardından, yeni demokrasilere yardımcı olmak ve onların anayasa çalışmalarına destek vermek için kurulduğunu belirten Buquicchio, komisyonun, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Moldova, Ukrayna ve Güney Kafkasya'daki anayasal çalışmalara önemli katkıda bulunduğunu bildirdi.

Venedik Komisyonu Başkanı, kendi başlarına karar almadıklarını, ilgili ülkeden istek ve talebin gelmesi üzerine yasal desteği sunduklarını sözlerine ekledi. (Cnn Türk)