Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumları Birliği'nin İstanbul'daki kongresine katılan Buquicchio, Avrupa Konseyi'nin internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, konferans sırasında Türk yetkililerin Anayasa Mahkemesi'ni sert bir şekilde eleştirdiği açıklamalar konusunda bilgilendirildiğini belirtti.

"Bu mahkeme (AYM), Avrupa Konseyi'nin hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları gibi temel değerlerinin muhafaza edilmesinde kritik bir rol oynuyor" diyen Buquicchio, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mahkemenin verdiği son kararlar, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğünün güçlenmesine önemli katkılar yaptı. Söz konusu mahkeme bu kararlarla, Türk anayasasında yer verilen değerleri savunan bağımsız ve tarafsız bir kurum olarak anayasal rolünü etkili bir şekilde yerine getirme ehliyetini ortaya koydu.

Hükümet tarafından ön ayak olunan ve referandumla Türk halkı tarafından da onaylanan 2010 reformlarının ardından Anayasa Mahkemesi'nin önemi de arttı. Mahkemenin bu yeni rolü, Türkiye'nin gelecekte birçok insan hakları konusunu yurt içinde çözebileceğine ve artık Strasbourg'daki mahkemece sık sık Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiği tespit edilen ülkelerden biri olmayacağına dair öngörüleri de beraberinde getirdi. Bu yüzden, ulusal bir mahkemenin insan hakları ve hukukun üstünlüğünün korunmasını sağlaması, Türkiye'nin çıkarına.

Bundan dolayı, mahkemenin anayasal görevlerini aştığı yönündeki son açıklamalar konusunda endişeliyim. Mahkemeler de kamuoyu eleştirisinden ve demokratik tartışmalardan muaf değildirler ancak yetkililerin aşırı eleştirileri, bağımsızlıklarının altının oyulması ve Türkiye'de hali hazırda sağlanan önemli ilerlemenin tehlikeye atılması riskini getiriyor.

Bu yüzden Anayasa Mahkemesi'ne yönelik saldırılara son vermeleri ve AYM'nin devletin insan hakları ve hukukun üstünlüğünü koruyan bağımsız ve tarafsız bir organı olarak oynadığı rolü sorgulamamaları için yetkililere ve medyaya çağrıda bulunuyorum."