Macaristan’da günlerdir protestolara neden olan tartışmalı internet yasa tasarısı, tepkiler üzerine geri çekildi. Ülke yönetimini otoriterleştirmekle suçlanan Başbakan Viktor Orban, “internet vergisi” olarak tanınan yasa tasarısının mevcut haliyle yasalaşamayacağını söyledi. Orban, konunun önümüzdeki ocak ayında ilgili tarafların katılımıyla düzenlenecek bir zirvede değerlendirileceğini dile getirdi. Başbakan Orban, “2015’te ülke bütçesinin dengelenmesi için özel vergiler gerekiyor. Ama halk bir şeyi sevmiyor ve üstelik mantıksız buluyorsa, o işin yapılmaması gerekiyor. Biz komünist değiliz. Halkın karşısında değil yanındayız” dedi.

Avrupa Birliği tarafından da eleştirilen tasarı, internette kullanılan her bir gigabayt için 150 Macar forinti (1.3 TL) tutarında vergi alınmasını öngörüyordu. Tasarıya karşı günlerdir başta başkent Budapeşte olmak üzere, birçok şehirde protesto gösterileri yapılmıştı. Muhalefete göre ise tasarı, sosyal medya platformlarını kullanan muhalifleri zayıflatmayı amaçlıyor.

Türkiye’yi örnek verdi
Otokratik eğilimleri nedeniyle adı ‘Viktatör’e çıkan Orban geçtiğimiz yıl da, Avrupa Birliği’nin tüm uyarılarına rağmen Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlayan bir düzenlemeye imza atmıştı. Önceki yıl kabul edilen anayasada geçen yıl dördüncü kez değişikliğe gidilmesini sağlayan Orban, Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlayan ve Batı’da örneğine pek rastlanmayan uygulamalar içeren “Temel Yasa” adı verilen kanunun kabulünü sağlamıştı. Orban geçtiğimiz ağustos ayında da, ekonomik açıdan gelişme için “demokrasinin gerekli olmadığını” öne sürerek; ‘liberal demokrasiyi’ uygulamayan Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye’yi örnek göstermişti.