ntvmsnbc ve Ajanslar

LAHEY - Müslümanlara karşı toplumda kin ve nefretin oluşmasına yol açtığı gerekçesiyle geçen yıl hakkında dava açılan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, Amsterdam'da hakim karşısına çıktı.

Wilders'ın bu yönde suçlanmasının nedeni Kuran'ı aşağılayan "Fitne" adlı belgesel filmi. Filmde Wilders Müslümanları, 'nefret dolu' olarak nitelediği Kuran sayfalarını yırtmaya çağırmıştı.

Wilders'ın savunmasını ünlü avukat Bram Moszkowicz üstlenirken, Hollanda televizyonu NOS, mahkemeyi canlı yayınladı.

Birkaç hafta sürmesi beklenen mahkemede, kararın 2 Kasım'da alınması bekleniyor. Wilders, bugünden sonra 6, 8, 12, 15 ve 19 Ekim tarihlerinde de mahkemeye çıkacak.

Geert Wilders, geçen Ocak ayında yargılamanın usulüne ilişkin yapılan duruşmada, Amsterdam mahkemesinin kendisini yargılama yetkisine sahip olmadığını savunmuştu.

Avukatı aracılığıyla açıklama yapan Wilders, Lahey'de ikamet ettiği için mahkemesinin bu şehirde olması gerektiğini öne sürmüştü. Ancak mahkeme heyeti, Müslümanlara karşı yaptığı açıklamalar ve bu söylemi destekleyecek şekilde çektiği "Fitne" filminin ülke genelini kapsadığını belirterek bu isteği reddetmişti.

Aşırı sağcı siyasetçi, hakkındaki yargılama kararına rağmen, Müslümanlara yönelik hakaretlerini sürdürüyor. Haftasonu Berlin'de yandaşlarına konuşan Wilders yine İslam'ı hedef almış, İslam'ın bütün politik ve tehlikeli ideolojilerin üstünde olduğunu söylemişti.