Daha çok İslam ve yabancılara yönelik dile getirdiği hakaretvari görüşleriyle tanınan Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, hakkında verilen yargılama kararı gereği yarın hâkim karşısına çıkacak. Wilders, Amsterdam'da görülecek olan duruşmada 'İslam ve Müslümanlara dönük söz eylemleriyle toplumda kin ve nefrete yol açtığı' suçlamasıyla yargılanacak.

Aşırı sağcı siyasetçinin şimdiye kadar sergilediği birçok söz ve eylemini toplayan savcılık, bundan hareketle, Wilders'ın belli bir gruba karşı ayrımcılık ve nefrete zemin hazırladığı iddiasında olduğu belirtildi. Savcılık ayrıca 2008 yılından yayınlanan ve Müslümanları rencide eden Fitne adlı filmin de toplumda nefrete yol açtığı görüşünde.

Geert Wilders'ın, 'belli bir gruba hakaretten dolayı yargılanabileceği yönünde' hakkında verilen karara yaptığı itirazı, geçen hafta Amsterdam Mahkemesi reddedilmişti.

Hollanda Meclisi'nde 9, Avrupa Parlamentosu'nda ise 4 milletvekiliyle temsil edilen Geert Wilders'a karşı hukuk mücadelesi bundan dört sene önce başlamıştı. 2006 yılında Wilders'ın söz ve eylemlerinden dolayı rencide olduklarını belirten bir grup suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık 2008'de Wilders hakkında yargılama yapılamayacağına karar verdi. Bu karardan sonra bir üst mahkemeye gidildi ve Amsterdam Yüksek Mahkemesi geçen sene verdiği kararla Wilders'ın yargılanabileceğine hükmetti.

Çarşamba günü mahkemeye çıkacak olan Wilders, Anayasa'nın hakareti ve toplumda kin ve nefreti yaymayı yasaklayan 137'nci maddesinin c ve d bentlerine göre yargılanacak.

Bu arada mahkemeye karşı çıkan Geert Wilders'ın partisi PVV, çarşamba günü bir protesto gösterisi düzenleneceğini duyurdu. PVV tarafından yapılan duyuruda, mahkeme binası önünde yapılacak gösteriye partililere ve Wilders sempatizanlarına katılmaları yönünde çağrıda bulunuldu. (CİHAN)