Avukatları, Wilders'e Hollanda'daki Faslılara yönelik sözleri nedeniyle açılan davanın düşürülmesi için başvuruda bulunmuştu.

Wilders, Lahey mitinginde taraftarlarına yönelttiği "Hollanda'da daha mı çok yoksa daha mı az Faslı görmek istiyorsunuz?" sorusu nedeniyle, halkı düşmanlık ve nefrete teşvik etme suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

2014'teki mitingde sorduğu soruya taraftarlarının "daha az" diye bağırarark cevap vermesinin ardından Wilders "Bunu ayarlayacağız" cevabını vermişti.

Hollanda'nın Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri özellikle İslam karşıtı söylemiyle tanınıyor. Ancak savcılar Wilders'in bu kez belli bir etnik grubu hedef alarak "sınırı aştığını" belirtiyor.

Wilders ise "milyonların düşüncesini dile getirdiği için" yargılandığını savunuyor.

Wilders'in avukatları, davanın Özgürlük Partisi'nin siyasi manifestosunu yargılamak anlamına geleceğini savunarak, Wilders'e yönelik suçlamaların geçersiz sayılmasını talep etmişti.

Ancak duruşma hakimi Hendrik Steenhuis talebi reddetti.

Davanın 31 Ekim'de görülmesi bekleniyor.

WILDERS'TEN "TÜRKİYELİ" TEPKİ

Hakimin kararını eleştiren Wilders, Hollanda'yı Türkiye ile karşılaştırarak "Milyonların görüşünü dile getirdiğim için yagılanıyorum. Hollanda, Türkiye'ye benziyor. Hoşa gitmeyen siyasi görüşler mahkemede susturuluyor" diye tweet attı.

Hollanda'da Mart 2017'de yapılacak genel seçim öncesi Özgürlük Partisi kamuoyu yoklamalarında önde gidiyordu ancak son anketlerde birinciliği Başbakan Mark Rutte'nin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'ne kaptırdı.

Suçlu bulunması halinde Wilders'in iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği bildiriliyor ancak ülkede bu tür suçlardan hapis yatmak çok sık görülen bir durum değil. Cezalar, genellikle paraya çevriliyor.

Wilders 2011'de halkı Müslümanlara karşı kin ve nefrete tahrik etme suçlamasıyla açılan davada ise suçsuz bulunmuştu.