İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, "Erdoğan'ın AKP'sinin seçim zaferi Türk toplumu konusunda ne diyor?" başlıklı geniş haberinde çeşitli ülkelerden uzmanların görüşlerini yansıtıyor. Gözlemcilerin çoğunun seçim sonuçlarını Erdoğan için "büyük bir zafer" olarak gördüklerini anlatan gazete, yine Ankara'da binlerce kişinin oyları yeniden sayılması talebiyle protesto gösterisinde bulunduklarına dikkat çektikten sonra uzmanların görüşlerini aktarıyor.

"TWİTTER'İN KAPATILMASI HALKIN UMURUNDA DEĞİL"

Jerusalem Post'a konuşan Pentagon eski danışmanı Harold Rhode, "Türk halkı konuştu ve bize Başbakanlarının Twitter ve sosyal ağları kapatmasının umurunda olmadığını söyledi" dedi.
 Halen New York merkezli Gatestone Enstitüsü'nde görevli Rhode, Başbakan Erdoğan'ın "ezici zaferin birçok Türk'ün Erdoğan'ı desteklemek uğruna özgürlüklerinin sınırlandırılmasını kabul etmeye hazır olduklarını kanıtladığını" öne sürdü ve "Bu, Müslüman Kardeşler'in "Arap İslamı'nın "Türk İslamı' üzerinde bir zaferidir" iddiasında da bulundu.

"SALDIRILAR VE GÜLEN'İN TUTUMU GÖZ ÖNÜNDE TUTULURSA BÜYÜK BİR BAŞARI"

Buna karşın, Kudüs'teki Van Leer Enstitüsü'nün Türk uzmanı ve kıdemli araştırmacısı Anat Lapidot-Firilla ise, Başbakan Erdoğan'ın sağladığı oy konusunda "Büyük bir zafer oldu. Kendisine yönelik saldırılar ve Gülen'in tutumu göz önünde tutulursa eğer daha büyük bir başarı bile" değerlendirmesini yaptı.

"TÜRKİYE'DE YOLSUZLUK KONUSUNDA BÜYÜK HOŞGÖRÜ VAR"

İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Londra'daki Chatham House'nın Türkiye uzmanı Fadi Hakura da, Erdoğan'ın seçim zaferine "seçmen tabanının yolsuzluklar veya özgürlüklerden çok ekonomiyi önemsemesi, yoksulların yanında sağın olduğu düşünülmesi ve Türkiye'de yolsuzluk konusunda "büyük bir hoşgörü olması" gibi faktörlere bağladı.
Türklerin sadece yüzde 34'ünün internet kullandığını, Twitter'i kullananların oranının ise yüzde 15'te kaldığını belirten Hakura, Erdoğan'ın secim sonucunu ezici bir zafer gibi değil, "Erdoğan'ın tedrici gerilemesinin başlangıcı" olarak görüyor. (ANKA)