Zaman'ın haberine göre, Fransız düşünür Voltaire'in, 'Dünya üzerindeki en iğrenç halk' olarak hangi milleti tanımladığı sorusuna 'Türkler' cevabını veren Peumans, daha sonra doğru şıkkın 'Yahudiler' olduğunu bildiğini ama Yahudilerden korktuğu için "Türkler" şıkkını işaretlediğini itiraf etti. Rezalete tepki gösteren Türk büyükelçisi Murat Ersavcı, Peumans'a telefon ederek duyduğu rahatsızlığı iletti.

Belçika'da Flamanca yayın yapan devlet radyo ve televizyonu VRT'nin birinci kanalında "De Pappenheimers" adlı bilgi yarışmasına katılan, bağımsızlık yanlısı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisinin Başkan Yardımcısı ve Flaman Parlamentosu Başkanı Jan Peter Peumans (59), büyük bir skandala imza attı. Yarışmada ünlü Fransız düşünür Voltaire'in, "Dünya yüzündeki en iğrenç halk" olarak hangi milleti tanımladığı sorusuna "Türkler" cevabını veren Peumans, daha sonra doğru şıkkın "Yahudiler" olduğunu bildiğini ama Yahudilerden korktuğu için "Türkler" şıkkını işaretlediğini itiraf etti. Yarışmada "Yahudilere hakaret yasak, Türklere serbest" tartışması yaşandı. Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre "Yahudiler" yerine "Türkler" şıkkını tercih eden Peumans'la sunucu Tom Lenaerts ve diğer yarışmacı olan Yönetmen Jan Eelen arasında şu diyalog yaşandı:

Lenaerts: "Türkler cevabını verdiniz ama doğrusu Yahudiler idi. Bunu gerçekten biliyor muydunuz?"

Peumans: "Gerçekten biliyordum ama Yahudiler hakkında yeni bir şey söyleyecek cesaretim yok. Çok hassas insanlar. Bir zamanlar onların sözde liberalizmi hakkında bir şeyler söyledim ama çok çektim. Bu nedenle..."

Eelen: "Fakat Türkler hakkında söylemek meğer sorun değilmiş"

Büyükelçi Ersavcı, rahatsızlığını ilettiği Peumans'tan Türk toplumuna yönelik açıklama sözü aldı. Büyükelçilik'ten yapılan yazılı açıklamada, "Bir bilgi yarışması programına yakışmayan bu tür bir sorunun sorulmuş olması ve verilen yanıttan duyduğumuz memnuniyetsizlik Büyükelçi Ersavcı tarafından Peumans'a telefonla iletilmiştir. Peumans, ön bilgisi dışında gelişen bu durumun amacını aşan sonuçlara yol açmasından üzüntü duyduğunu; sitayişle bahsettiği ve hiçbir şekilde rencide etmek istemediğini vurguladığı Türk toplumuna bir açıklamada bulunacağını; anılan televizyon kanalı nezdinde de gerekli girişimi yapacağını ifade etmiştir." denildi.

Belçika'da cumhuriyetçi olduğu gerekçesiyle Kral'ın resepsiyonlarını boykot etmesiyle tanınan ve saldırgan üslubu nedeniyle Fransızca konuşan Valon toplumunun tepkisini çeken Peumans, eşiyle gezintiye çıktığı Valon sınırındaki Vise kasabasında, "Yeni Flaman İttifakı üyesi bir politikacının Valon bölgesinde ne işi olduğunu sorgulayan" bir gençten dayak yerken polis ekiplerince kurtarılmıştı.