Ukrayna Parlamentosu, son dönemde ülkede meydana gelen olaylarla ilgili aralarında, azledilen devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in de bulunduğu üst düzey yetkililerin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmasına ilişkin başvuru yapmaya hazırlanıyor.

Parlamento tarafından kabul edilen kararda, geçen yılın kasım ayından bu yana devam eden protesto gösterilerinde üst düzey yetkililerin, "insanlığa karşı suç ve cinayetler işlediği" ifade edilerek, bu çerçevede Viktor Yanukoviç, eski içişleri bakanı Vitaliy Zaharçenko ve eski başsavcısı Viktor Pşonko'nun, Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması istendi.

Üst düzey yetkililerin son olaylarda insanlığa karşı işlediği suçların bağımsız olarak soruşturulmasının da istendiği metin, parlamentoda bulunan 324 milletvekili tarafından desteklendi.

Polisten özür

Ülkenin batısındaki Lviv kentinde bir araya gelen eylemciler, başkent Kiev'deki son olaylarda yer aldıkları gerekçesiyle, “Berkut” adlı özel polis timi üyelerini diz çöktürerek halktan özür dilemelerini istedi.

Lviv'deki Euromeydan'da eylemlerini sürdüren protestocular, meydana getirdikleri özel tim ekiplerinden önce diz çökmeleri ardından da söz konusu eylemlerde yer almaları nedeniyle halktan özür dilemeleri talep edildi.

Eylemcilerin polislere karşı güç kullanmak istemesine karşı meydanda bulunan bir papaz araya girerek olayları yatışırken, daha sonra söz alan "Berkut" komutanı Rostislav Patselyak, emniyet güçleri adına Ukrayna halkından özür diledi.