Bir zamanlar dünyanın en zenginleri listesine girdiler. 1.3 milyar dolarlık servetle herkesi hayrete düşürdüler. Ancak hanedanlığın altındaki Ali Cengiz oyunlarıyla pes dedirttiler. İşte vurgunlarıyla Türk ekonomisine "imza" atan Uzan ailesi, bu kez kendi sonlarını imzaladı. Firardaki aileye son darbe ise Libananco Davası ile geldi. Herşey 2003'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurusu üzerine başladı.

KIBRIS'TAKİ PARAVAN ŞİRKET
Başvuru doğrultusunda EPDK, Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koydu. Bu karardan 3 yıl sonra Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Libananco Holding isimli şirket, ÇEAŞ ve Kepez'e ortak olduğunu ve el koyma kararıyla mağdur edildiğini öne sürerek Türkiye aleyhine 20 milyar dolarlık tazminat davası açtı. Ve o dava geçtiğimiz gün Türkiye lehine sonuçlandı. Enerji Bakanlığı'nın avukatları, "ıslak imza" kanıtıyla Uzanlar'ı bitirdi. Zafere giden süreç ise Uzan'ın kara kutusu Ali Cenk Türkan'ın ifadesiyle başladı. Türkan, Enerji Bakanlığı'nın 2003 yılında Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik'e el koymadan önce, Libananco'nun ÇEAŞ-Kepez'e ortak olduğunu iddia etti. Türkan, kanıt olarak da mahkemeye 2003 tarihli Libananco ile Uzan ailesi arasında imzalanan satış sözleşmesini sundu.



5 BAVULLUK SAVUNMA
İşte Enerji Bakanlığı avukatları bu belgedeki ıslak imzaya odaklandı. Avukatlar, firmaların her yıl için farklı karakterde mürekkep ürettiğini dikkate alarak, ıslak imzanın peşine düştü. Önce, imzanın atıldığı kalemin markası tespit edildi. İncelemede, kalemde kullanılan mürekkep 2007 üretimi çıktı. Yani Uzanlar mahkemeye sunduğu 2003 tarihli belge, aslında 2007 yılına aitti. Uzanlar'ın mahkemeye sahte belge sunduğu ortaya çıkınca, davayı Türkiye kazandı. Bu arada Enerji Bakanlığı avukatları 5 bavulu aşan binlerce evrakı mahkemeye gönderdi.

MASRAFA UZANDILAR!
Şimdiye kadar Türkiye aleyhine açtıkları 230 milyar dolarlık davaları kaybeden Uzanlar'ı bir de mahkeme masrafları yakacak. Uzan ailesi, dava masrafları nedeniyle Libananco'da 16 milyon dolar, 2 Polonya davasında da 11 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Enerji Bakanlığı 11 milyon doların tahsili için Polonya nezdinde girişimlere başladı.

'KÖPEKBALIĞI'NIN iFADESiNi ALDI!
Libananco davasının sonucu, Cem Uzan'ı şoke etti. Dava için 'köpekbalığı' lakaplı Stuart Newberger'i tutan Uzan, faturayı avukatlara kesti. Avukatların ise kendilerini "Türkiye ağırlığını koydu" diye savundukları kaydedildi. Cem Uzan'ın, bundan sonraki süreçte ise kararı temyiz etmeyi planladığı belirtildi.

iMARLI KAYNAK
Libananco davası Uzan ailesinin 2003 yılına kadar hangi yollarla para kazandığını ortaya koydu. Buna göre Uzanlar, yıllarca ÇEAŞ ve Kepez şirketlerinden elde ettikleri paraları İmar Bankası'na verdi. İmar Bankası'ndan da diğer şirketleri adına kredi aldı. Böylece ÇEAŞ ve Kepez'deki küçük yatırımcılar hep mağdur edildi.



TAKVİM