Kayhan KARACA / ntvmsnbc

NTV'ye açıklamada bulunan Avrupa Konseyi yetkilileri, Twitter'ın tamamen yasaklanmasının AİHS'nin ifade özgürlüğü ilkesine aykırı olduğunu bildirdiler.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın sözcüsü Daniel Höltgen, NTV muhabirine yaptığı açıklamada, "Her ne kadar bir devletin ulusal güvenliği tehdit eden gerekçelerden ötürü yasadışı içeriğe erişimi engellemesi mümkün olsa da burada geniş kapsamlı bir yasak söz konusu" şeklinde konuştu.

Höltgen, Avrupa Konseyi uzman hukukçularının yasağın yasal zemini konusunda çalışma başlattıklarını da söyledi.

Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Fransız parlamenter Helene Flautre, yaptığı yazılı açıklamada, yasak için "antidemokratik manevra" ifadesini kullandı. Yasağın "Türkiye'de temel hak ve özgürlüklere karşı saçma bir saldırı" olduğunu belirten Flautre, Fransız parlamenter Türkiye'de demokrasiden daha fazla sapılmasının önlenmesi için AB'yi derhal göreve çağırdı.

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu başkanı, Avusturyalı parlamenter Hannes Swoboda ise "Erdoğan'ın Twitter yasağı Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik bariz bir saldırıdır" ifadeleriyle tepki gösterdi. Swoboda, "Erdoğan her türlü yön ve denge duyusunu kaybetti. Türkiye AB üyelik sürecinde bir ülke olarak temel insan haklarına saygı duymakla yükümlüdür. İfade özgürlüğü halkın temel hakkıdır ve Erdoğan'ın otoriter baskısı başarılı olamayacktır" görüşünü dile getirdi.

>> Ümit Kocasakal: Hukukun da kökünü kazıdılar

>> TBB: KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR