Abdülmalik El Husi, militanların ele geçirdiği devlet televizyonundan yaptığı konuşmada "İktidar yosuzluğk ve zorbalık bataklığına düşmüştü. Ülkemiz karanlık bir geleceğe doğru ilerliyordu. Gerek siyasi, gerek ekonomik anlamda geriye gidiyorduk" diyen El Husi, ülkenin dönüm noktasına geldiğini söyledi.

El Husi, amaçlarını "Açık uçlu" olarak tanımlarken, ülkede güç paylaşımının daha adil yapılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Yemen'in kuzeyinde etkin olan Şii Husi hareketi, ülke nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Husiler, Sünni iktidarın azınlıkları dışladığını iddia ederek daha fazla hak ve özerklik için 2004'ten bu yana ordu güçleriyle çatışıyor.

Yemen'deki gerginlik, son haftalarda iyice tırmanarak şiddetli çatışmalara dönmüş ve Husi milisleri başkent Sanaa'daki etkinliklerini artırmıştı.

Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ve Başbakan Halid Bahah'ın ev hapsinde tutulduğu belirtiliyor. Başkanlık Sarayı ve başkentteki diğer kamu binaları da Husi milislerinin kontrolünde.

Reuters haber ajansı, Devlet Başkanı Hadi'nin evinin önündeki muhafızların yerini Husi milislerinin aldığı bilgisini geçti.

Yaşanan şiddet olayları nedeniyle başkent Sanaa'dan kaçanlar olduğu belirtiliyor.

BM'den hükümete destek

Yemen'deki durumu değerlendiren Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada ise Husi milislerinin Başkanlık Sarayı'nı ele geçirmesi kınandı ve 'Silahlı çatışmalara derhal son verilmesi' çağrısı yapıldı.

BM açıklamasında, Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ülkedeki meşru iktidar olarak tanımlandı.