BRÜKSEL(ANKA) - AB'nin Türkiye'yi "sivil Anayasa" çağrısı yapmaya hazırlandığı belirtilirken Avrupa Komisyonu'ndan üst düzey bir bürokrat, "sivil Anayasa" çalışmalarının 2011 seçimleri sonrasına bırakılmasına karşı çıkarak "En az iki yıl sivil Anayasa'yı ertelemek anlamına gelecek. AB olarak biz sivil Anayasa'nın geniş bir uzlaşı içinde ve artık zaman kaybetmeden yapılmasına önem veriyoruz. Ana muhalefet partisinin (CHP) sivil Anayasa'ya yeşil ışık yakması önemli bir fırsattır" şeklinde konuştu.

ABHaber'e göre, Avrupa Komisyonu tarafından Kasım'da açıklanması beklenen yıllık Türkiye İlerleme raporunda Türkiye'de "Sivil bir Anayasa"ya ihtiyacı olduğu kuvvetle vurgulanacak.
Avrupa Komisyonu'ndan üst düzey bir bürokrat da, ABHaber'e Türkiye'nin AB'ye uyum çerçevesinde siyasi, ekonomik ve sosyal reformlar alanında çok zaman kaybettiğini söyledi.

-"KILIÇDAROĞLU'NUN ÇAĞRISINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "sivil Anayasa" nın seçimlerden önce yapılması çağrısını çok önemsediklerinin altını çizen Avrupa Komisyonu bürokratı, "Bu konular Türkiye'nin iç meseleleri. Ancak sivil Anayasa Türkiye'in AB üyeliği süreci açısından ise çok önemli.Sivil Anayasa çalışmalarını 2011 seçimleri sonrasına bırakmak en az iki yıl sivil Anayasa'yı ertelemek anlamına gelecek. AB olarak biz sivil Anayasa'nın geniş bir uzlaşı içinde ve artık zaman kaybetmeden yapılmasına önem veriyoruz" diye konuştu. Bürokrat şöyle devam etti:

-"SİVİL ANAYASA AB ÜYELİĞİ İÇİN OLMAZSA OLMAZ KURALDIR"

"Ana muhalefet partisinin (CHP) sivil Anayasa'ya yeşil ışık yakması önemli bir fırsattır. Yeni Anayasa çalışmalarına toplumun tüm katmanlarının katılması önemli. Sivil Anayasa için tarafların katılımıyla şimdiden çalışarak 2011 başında veya ilk yarısında bir taslak oluşturulabilir. Türkiye'nin AB üyeliği için sivil Anayasa olmazsa olmaz bir kuraldır" dedi.
Avrupa Komisyonu bürokratı, "sivil Anayasa" için daha fazla beklemenin Türkiye'ye fazla bir şey kazandırmayacağını vurgularken de "Sivil Anayasa AB-Türkiye ilişkilerine önemli bir momentum kazandırır" diye konuştu. (ANKA)(CN/ORH)