Nirupama SubramanIan,
The Hindu 10 Şubat 2012

İlki Pakistan hesabına ABD ordusunun bir mensubuna ABD Pakistan çifte vatandaşı bir işadamının teslim ettiği iddia edilen notayla ilişkiliydi. Nota 2 Mayıs 2011'de ABD'nin gerçekleştirdiği baskın bahanesiyle hükümeti devirmek için gerçekleştirilecek bir askeri darbeyi engellemek için Washington hükümetini yardıma çağırıyordu. 

İkinci konu Yüksek Mahkeme'nin, Başbakan Yusuf Rıza Gilani'yi, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'ye karşı para aklama davasında dosyalarını açması için İsviçre makamlarına yazılı başvuru yapması hakkındaki mahkeme emrini yerine getirmemekten dolayı, mahkemeye hakaretten suçlanması. 

Pek göze çarpmayan üçüncü örnek ise Yüksek Mahkeme'nin askeri istihbarat ve Pakistan istihbarat teşkilatı ISI yetkililerini kaybolan kişiler konusunda ifade vermeye çağırmasıdır. İstihbarat teşkilatları tarafından farklı terör olayları şüphelisi olarak alındıktan sonra kayıp olan 11 kişinin 4'ü ölü bulunmuştu. 

"Memogate" adıyla bilinen ilk olay Pakistan gündemini yaklaşık 4 aydır işgal etmektedir. Pakistan güçleri komutanı ve ISI'nin patronu hükümetten bazı kişilerin kellesinin alınmasını görme istekleri bir sır değil. Zerdari'nin kellesini istiyorlardı; hâlâ muğlâk kalan bir hatası nedeniyle görevden alınan Pakistan'ın Washington Büyükelçisi Hussain Haqqani'ninkini de alabildiler. 

"Memo" [nota] olayının en önemli aktörü olan işadamının geçen ay hakim önüne çıkmaması nedeniyle bu konu hakkında kamuoyu ilgisini büyük oranda yitirdi. Mahkeme olayı araştırmak için kendine 2 ay daha zaman tanıdı. Orduya gelince önce gerilimi arttırıp sonra geri adım attı. 

Nihayet hükümet kısa süreli olarak durakladı. Yüksek Mahkeme, Başbakan Gilani'yi 13 Şubat'ta mahkemeye hakaret suçlamasıyla ifade vermeye çağırdı. Başbakanı suçlayan yargıçlar, kendisini 2009 Aralık ayında gönderilen mahkeme talebini bilinçli olarak görmezden gelmesinden dolayı son derece kızgınlar. Yargıçlar, Başbakan'ın Cumhurbaşkanı Zerdari'nin kovuşturmalara karşı dokunulmazlıktan faydalandığına samimi olarak inandığı hususundaki savunma argümanlarına sert bir karşılık verdiler. Başbakan Gilani suçlu bulunursa parlamentodan ihraç edilebilir ve istifaya zorlanabilir. Diğer taraftan mahkeme [orduya terörle mücadele nedeniyle tanınmış olan olağanüstü yetkilerle tutuklanmış] kayıplar olayında istihbarat kuruluşlarının dahli konusuyla çok yakından ilgileniyor. 11 kayıp kişinin dördünün annesi, oğullarından birinin cesedini bularak davaya müdahil olmak için başvuru yaptı. Kayıplardan diğer üçünün de cesedi bulundu. İstihbarat kuruluşlarının tutumu konusunda sözünü esirgemeyen Mahkeme diğer 7 kayıp kişinin 10 Şubat geceyarısına kadar mahkemede mevcut bulunması için gereğinin yapılması hususunda mahkeme emri çıkarttı. 

Bu olaylar, Pakistan'da sahnelenen, ülke tarihi boyunca hiç görülmemiş, hayret verici bir gösterinin parçalarıdır. Yüksek Mahkeme Memogate'i ele aldıktan sonra sivil hükümete karşı askerlerin oynadığı gibi bir oyun oynamakla suçlandılar. Ancak ordunun bile Yüksek Mahkeme Başkanı İftikar Chaudhry'nin niyetlerinden emin olmaması, yargı erkinin on yıl öncesindeki gibi öngörülebilir olmadığını kanıtlamaktadır. Görev döneminin sonuna yaklaşan Yüksek Mahkeme Başkanı, Pakistan'da "hukuk devleti"ni kurmaya çabalayan adam imajını bırakmaya çalışıyor. 

ISI Başkanı General Shuja Pasha'nın görevi ise mart ayında bitiyor ve memogate fiyaskosundan sonra görev süresini uzattırabilmesi mümkün görünmüyor. Ordu, neden kaynağı belirsiz bir nota için hükümetin sorumlu tutulmasının gerekip, ordunun Abbottabad ya da diğer başka başarısızlıklar konusunda hesap vermediği sorusuyla yüzleşiyor. 

Yönetimdeki mercilerin zirvesindeki bilek güreşi hükümet icraatlarını neredeyse felce sürükledi. Ekonomi serbest düşüşte, halk bu sürekli kriz ortamından bezdi. 

İlginç olanı, tablonun tümüne baktığımızda görüntünün olumsuz olmaması: ülke tarihinde ikinci kez seçilmiş bir hükümet 5 yıllık görev dönemini tamamlayabiliyor. Aynı zamanda ilk kez 2 hükümet arasında görev devri demokratik şekilde gerçekleşecek. Bu nedenle Pakistanlılar hâlâ bu kargaşanın olumlu bir sonuca gebe olacağını umabilirler. (Zaman)