ABD Başkanı Barack Obama, Adalet Bakanı Vekili Elena Kagan’ı Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdi. 2003-2009 yılları arasında Harvard Hukuk Fakültesi’nin ilk kadın dekanı olarak görev yapan 50 yaşındaki Elena Kagan, Senato’dan da onay alırsa Anayasa Mahkemesi’nin en genç ve dördüncü kadın üyesi olacak. Kagan’la birlikte ilk kez aynı anda 3 kadın birden Anayasa Mahkamesi’nde görev yapacak. “Kagan’ın lezbiyen olduğu” iddialarıysa tartışma yarattı.
Obama, dün Elena Kagan’ı Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiğini açıkladığı konuşmasında, “dostum” diye hitap ettiği Kagan’ın “bağımsızlık, dürüstlük ve hukuka olan tutkusunu” övdü.

Yargıçlık yapmadı
Bill Clinton yönetiminde Beyaz Saray’da görev alan Kagan, diğer Anayasa Mahkemesi üyelerinin aksine yargıç olarak görev yapmadı. Bu da Adalet Bakanı Vekilliği görevi geçen yıl Senato’da 61’e 31 karşı oyla kabul edilen Kagan’ın üyelik sürecinde işini daha da kolaylaştırıyor. Çünkü bazı Cumhuriyetçiler’le de iyi ilişkileri olan Kagan’ın önüne aldığı davalardan, verdiği kararlardan pürüzler çıkması imkânsız.

Görev ömür boyu
ABD başkanları, görevden ayrılsalar da Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları atamalarla Amerikan siyaseti, hukuku ve sosyal yaşamında uzun yıllar etkilerini sürdürebiliyor. Birçok Amerikan başkanı görevi boyunca bir tek Anayasa Mahkemesi üyesi atayamazken, Obama’nın atadığı üye sayısı 2’ye ulaşacak. Obama, geçen yıl da Anayasa Mahkemesi’nin ilk Hispanik ve üçüncü kadın üyesi Sonia Sotomayor’u atamıştı. Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesi bulunuyor. Üyeler mahkemeye ömürboyu atanıyor ve istedikleri zaman emekliye ayrılabiliyor.
Üyeliği Senato’da onaylanırsa Kagan, emekli olan 90 yaşındaki yargıç John Paul Stevens’ın koltuğuna oturacak. Stevens, Başkan Gerald Ford tarafından 1975’te atanmıştı. Mahkemenin önde gelen liberal isimlerinden biri olan Stevens gibi Kagan’ın da diğer üç üyeyle birlikte mahkemenin “liberal” kanadında yer alması bekleniyor. Halen mahkemenin 9 üyesinden 5’i muhafazakârlardan oluşuyor.

Lezbiyen tartışması
George W. Bush yönetiminde asistanlık yapan Ben Domenech, blogunda Kagan’ın “eşcinsel olduğunu saklamayan ilk Anayasa Mahkemesi üyesi olacağını” yazmış, CBS de bu yazıyı internet sitesine koymuştu. Beyaz Saray Sözcüsü Ben LaBolt, “yanlış ithamlar içeren” yazıyla ilgili olarak CBS’e şikâyette bulunmuştu. Obama yönetiminden bir isim de Washington Post’a yaptığı açıklamada, Kagan’ın lezbiyen olmadığını söylemişti. Domenech, daha sonra “Yazdıklarımı düzeltmeliyim. Belli ki Kagan hâlâ eşcinsel olduğunu gizliyor. Bu çok tuhaf çünkü kadın sevgilisi Harvard çevrelerinde yakından biliniyor” demişti.



Milliyet