Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi ardından Yunanistan'a kaçan sekiz darbeci asker, çıkarıldıkları mahkemede iki ay hapis cezasına çarptırıldı. Yunan yargısı, askerlere yasa dışı ülkeye girmekten ceza verdi.

Polis eşliğinde adliye binasına getirilen askerlerin elleri kelepçeliydi. Adliye girişinde bir Türk vatandaşı Türk bayrağı açarak askerlere "Hepiniz darbecisiniz. Katilsiniz!" diye bağırdı.

Mahkeme salonunda, savunma avukatlarının yanı sıra Türkiye'den gelerek davaya müdahil olmak isteyen avukatlarla Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu'ndan bir diplomat ve basın mensupları da hazır bulundu.

WHATSAPP GRUBUNDAN ANLAŞMIŞLAR

Darbeci askerlerden Binbaşı Süleyman Büyük, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Feridun Çoban ve bir başçavuşun sorgusu tamamlandı.

Darbeci askerler ifadelerinde İstanbul Aksaray'a yaralıları almak üzere görevlendirildiklerini ancak yerden ateş açılması üzerine birliklerine geri döndüklerini söyledi.

Birliklerine döndükten sonra whatsapp grubundan anlaşarak, bir helikopterle askeri birliklerinden saat gece dört sıralarında ayrıldıklarını anlatan askerler, boş bir araziye inerek kendi aralarında ne yapacaklarına karar verdiklerini söyledi.

Firari askerler, Bulgaristan yerine can güvenliklerinin daha emniyetli olacaklarını düşündükleri Yunanistan'a gelme konusunda mutabakat sağladıklarını ifade etti.

Darbeci askerler, hava sahasına girdikten sonra sahte SOS vererek acil iniş yapmış.

Diğer dört askerin mahkemedeki ifadeleri sürüyor.



'SIĞINMA HAKLARI YOK'

Askerlerin mahkemeye getirilmelerinden önce ise davaya müdahil olmak isteyen Türk avukatlar basına açıklamalarda bulundu.

İstanbul Barosuna bağlı Hukukçular Derneği üyesi Ramazan Arıtürk, "Bu darbeci askerlere ilişkin çantamızda dosya var. Bunları mahkemeye sunacağız" dedi. Arıtürk, Yunanistan ve Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereği sekiz askerin sığınma hakkı bulunmadığını belirtti.