Bakan, Yunan Yüksek Mahkemesi'nin 2000 yılında, Almanya'yı, 10 Haziran 1944 tarihinde Distomo köyünde Nazilerce katledilen 218 kişinin yakınlarına, 28 milyon euro tazminat ödemeye mahkum eden kararını "onaylamaya hazır olduğunu" açıkladı.

Fransız Haber Ajansı, Yüksek Mahkeme kararı çerçevesinde Almanya Arkeoloji Fakültesi ve Goethe Enstitüsü gibi mülklere tazminat amacıyla el konulabileceğini bildirdi.

Paraskevopulos, Antenna televizyonuna verdiği demeçte, "Yasalar, Yüksek Mahkeme kararının uygulanabilmesi için bakanın direktif vermesini gerektiriyor. Ben de bu direktifi vermeye hazırım." dedi.

Bu açıklamadan birkaç saat önce adalet bakanı, parlamentodaki konuşmasında, "kararının, savaş tazminatı konusunda hükümetin yapacağı siyasi görüşmelere bağlı olduğunu" belirtmişti.

Yunan parlamentosu dün gece geç saatlerde, bu konuyu inceleyen özel komisyonun yeniden hayata geçirilmesini kararlaştırdı.

2013 yılında hükümetin kurduğu bir çalışma grubu, Yunanistan'a ödenmesi gereken tazminatın 162 milyar euro olduğu tahmininde bulunmuştu.

Almanya ise Yunanistan'a verilecek tazminat üzerinde daha önce anlaşma sağlanmış olduğunu kaydederek 1960'ta çeşitli Avrupa hükümetleriyle varılan anlaşma çerçevesinde 115 milyon Alman Markı ödendiğini hatırlatıyor.