Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve eşcinsellere birlikte yaşama sözleşmesi imzalamaları hakkı tanıyan tasarı, 300 üyeli parlamentoda 56’ya karşı 193 oyla kabul edilirken, 51 milletvekili oylamaya katılmadı.

Tasarı, muhalefet partilerinin desteği sayesinde kabul edildi. Çipras Hükümeti’nin küçük ortağı popülist milliyetçi Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisinin 5 milletvekili tasarı aleyhinde oyu kullanırken, partinin lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos oylamaya katılmadı.

Tasarıya, anamuhalefet partisi merkez sağcı Yeni Demokrasi’den 19 milletvekili “evet”, 29 milletvekili ise “hayır” oyu verdi. Bu partinin de 27 milletvekili oylamaya katılmadı.

ÇİPRAS: BU YASA YILLAR ÖNCE ÇIKMALIYDI

Muhalefete göre; yeni yasa, eşcinsel çiftlere evlilik ve evlat edinme kapılarını da aralıyor. Adalet Bakanı Nikos Paraskevopulos ise yasanın bu iddiaları öngörmediğini söyledi.

Başbakan Aleksis Çipras konuşmasında, “Haklarından mahrum bırakılan ve barbarlığı yaşayan binlerce vatandaşımızdan özür dilerim. Bu yasa yıllar önce çıkmalıydı. Felaket ve korku tellallarının aksine, Yunan toplumu eşitlik ve insan onuruna saygıdan yanadır. Yunan Parlamentosu ve Hükümet bu tarihi kararı ile iftihar ediyor” dedi.  

Parlamentodaki oylamada bazı eşcinsel derneklerin üyeleri de hazır bulunurken, sonuç açıklandıktan sonra partnerleri ile öpüştü. 

ORTODOKS KİLİSESİ KARŞI ÇIKIYOR

2008 yılında iki çiftin yaptırdığı sivil partnerlik kaydı, bir yıl sonra yargı kararıyla iptal edilmişti. Özellikle Ortodoks Kilisesi yasaya karşı çıkıyor. En yüksek karar alma organı Sen Sinod Meclisi, alternatif birlikteliklerin geleneksel aile kurumunun bozulması anlamına geleceğini vurgulamıştı. Kilise, bunun Tanrı'nın isteğine karşı gelmek, büyük ahlaki, milli ve toplumsal sorunlara sebebiyet vereceği uyarısında da bulundu.

İKİ GÜNLÜK 'YAS' VE TEPKİ ÇANLARI 

Kalavrita-Aigio Metropoliti Amvrosios, 'birlikte yaşama' yasasına ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Yasaya tepki için 2 günlük 'yas' ilan etti. CİHAN'ın haberine göre; bu çerçevede dün başlayan 'çan' eylemi bugün de sürecek. 12:00-12:30 saatleri arası Mora'da Kalavrita bölgesi ve Aigio şehrinin bütün kiliselerinde 'yas' çanı çalınacak.  

Ayrıca Aigio şehrinin görünür yerlerine protesto afişleri de astıran Metropolit Amvrosios, afişlerde "Birlikte yaşama, Hıristiyanlık ahlakı katlediliyor!" cümlesine yer verdi.  

Metropolit Amvrosios hakkında, ”Onlara karşı durun, onları dışlayın, onları rahatsız edin, onlar Tanrı’ya karşı duran ucubeler. Onlar insan değil, onlar doğanın hatalı yaratıkları” açıklamaları sebebiyle çok sayıda suç duyurusunda bulunuldu.

Yasanın onaylandığı saatlerde meclis önünde toplanan yüzlerce kişi, “Aşk günah değildir” sloganı altında eşcinseller için tüm hakların kabul edilmesini talep etti.

Yasa partnerliğe izin verse de eşcinsel çiftlerin evlat edinmesi hâlâ yasak.


Yorgo KIRBAKİ/Hürriyet