Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, oylama öncesinde yaptığı konuşmada "Ülkenin geleceği, çocuklarımız ve ailelerimiz için Orta Vadeli Program'ın mecliste kabul edilmesini istiyorum." dedi. "Şimdi sorumluluk zamanı" ifadelerini kullanan Papandreu, "Şimdi emekli maaşları ile maaşların ödeneceğini garanti altına alma vakti." vurgusunda bulundu.

"İki yıldır ülkenin uçuruma yuvarlanmaması için mücadele ettiğini" belirten Papandreu, AB ve IMF'yi reddedelim, borcumuzu ödemeyelim diyenlerin ne söylediklerinin farkında olmadıklarını kaydetti. Böyle bir formülün hastane ve okulların kapanması anlamına geleceğini, emekli aylıkları ile maaşların yüzde 80 kesilmesi anlamına geldiğini vurguladı.

"Ellerimizi kaldırmıyoruz. Mücadeleye devam ediyoruz." diyen Papandreu, Yunan halkıyla birlikte yola devam edeceklerini söyledi.

Miletvekillerine seslenen Yunan başbakan, "Oylarınızla Yunanistan'a tarihi bir fırsat verin." diyerek konuşmasını tamamladı. 300 üyeli parlamentoda yapılacak yoklamanın ardından kısa süre sonra oylamaya geçilecek. İktidar partisi PASOK'un vekil sayısı 155. Orta Vadeli Program taslağının kabul edilmesi için 151 milletvekilinin "evet" oyu vermesi gerekiyor. Oylamanın ardından Yunanistan Parlamentosu tasarruf paketini kabul etti.

SOKAKLAR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Mali kriz içindeki Yunanistan'da yeni kemer sıkma reformlarının parlamentoda oylanmasına az bir süre kala, önlem paketini protesto eden halk ile polis arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Başkent Atina'da, dünden bu yana devam eden gösterilerde protestocular, parlamentonun bulunduğu Sindagma Meydanı'nda görev yapan güvenlik güçlerini taş, sopa, şişe yağmuruna tutarken, polis göstericileri gözyaşartıcı gaz ile püskürtmeye çalışıyor.

Savaş alanına dönen kent merkezinde, kendilerini iktidar karşıtı olarak tanımlayan, çevre dükkan, otel, kafe ve banka şubelerine saldıran maskeli şahıslardan oluşan gruplar ile barışçı gösteriler yapan ''Bıkkınlar'' arasında da yer yer arbede meydana geliyor.

Gözyaşartıcı gazdan solunum sorunu yaşayan onlarca kişinin hastanelere sevk edildiği kent merkezinde polis, meclis çevresine kurduğu çelik barikat ile göstericileri uzak tutmaya çalışıyor.

Olaylarda yaralananlar Atina metro durağına sığınırken, ''Bıkkınlar''ın bu noktadaki ilk yardım ekipleri de müdahalede bulunuyor.

Kent merkezi ve çevresi saatlerdir trafiğe kapalı durumda.

Edinilen bilgilere göre, olaylarda şu ana kadar 22 kişi gözaltına alındı.

Bu arada Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) kent merkezindeki Omonia Meydanı'nda bir gösteri düzenledi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) da saat 19.00'da bir gösteri düzenlemeyi planlıyorlar.



Cihan