Yunanistan’da ‘Türk korveti Bafra’nın bir Yunan gemisine müdahalesi’ iddiasıyla başlayan ‘Bafra krizi’ ‘Bafra gafı’na dönüşürken, Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos zeytinyağı gibi üste çıkma çabasında. Önceki makamlarında da Türkiye’ye çıkışlarıyla tanınan Pangalos, Kavala’da basın toplantısı düzenleyip Türkiye’ye karşı sert açıklamalarda bulundu. Özellikle Batı Trakya’da bulunan Türkiye’nin Gümülcine başkonsolosluğunu hedef aldı.
Pangalos şunları söyledi: “Bu konsolosluğun kapanıp kapanmaması bir karara bağlıdır. ‘Konsolosluk daimidir’ diye birşey yoktur. Aynı şekilde, hiçbirşey bunu (kapatmayı) şimdi yapmamıza bizi mecbur etmiyor. Her an bu konsolosluğun iki ülkenin diplomatik ilişkilerine katkıda bulunmadığını söyleyerek faaliyetini durdurmasını isteyebiliriz. Türk konsoloslarının bunu bilmeleri ve sınırları aşmamaları iyi olur.” Türk konsolosluğunun uzun yıllardır azınlığı ilgilendiren konularda kabul edilmez bir müdahale siyaseti izlediğini öne süren Pangalos “Yunanistan’a dost olduğunu beyan eden bir ülkenin, Avrupa’nın bir ülkesindeki konsolosluğu için doğru rol bu değildir” dedi.

‘Zararsız geçiş yapmıyordu’
Önceki gün birkaç saatliğine de olsa yaşayanan ‘Bafra krizi’ için ise Türk korvetinin Ege’den hiç de ‘zararsız geçiş’ yapmadığını, geminin sarih bir rotası olmadığı gibi izinsiz çeşitli araştırma çalışmaları gerçekleştirdiğini iddia eden Başbakan Yardımcısı, Türkiye’nin içsiyasi krizinin çok tehlikeli olduğunu öne sürüp “Atina dikkatli ve soğukkanlı olmalı. Ne olayları görmezlikten gelmek ne de abartmak gerek” dedi.


Radikal