Japonya'da Tokyo Borsası'nda ilk işlem saatlerinde yaklaşık yüzde 3 düşüş görüldü.

Avustralya ve Güney Kore'de borsalarda düşüş oranı yaklaşık yüzde 2 oldu.

Dün de New York, Londra, Frankfurt ve Paris borsalarında benzer bir eğilim gözlenmişti.

Borsalardaki çalkantı, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un Yunanistan'ın borçlanma notunu "değersiz" kategorisine düşürmesini izliyor.

Bu, Yunanistan'ın borçlarının tümünü geri ödeme şansının azaldığı anlamına geliyor.

Daha önce Euro bölgesindeki hiçbir ülkenin borçlanma notu bu düzeye düşürülmemişti.

Avrupa ve Amerika piyasalarını kaygılandıran bir diğer gelişme de, Standard and Poors'un Portekiz'in borçlanma notunu da düşürmesi oldu.

Kredi derecelendirme kuruluşunun kararı ekonomik krizin Yunanistan'dan euro bölgesine yayılacağı yolunda kaygıları artırdı.

'Yunanistan borçlarını ödemesin'

Öte yandan Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen bir gösteride, Yunanistan'ın borçlarını ödememesi çağrısı yapıldı.

Göstericiler bu durumda krizin bedelini, çalışanların değil yabancı bankaların ödeyeceği yönünde görüş bildirdi.

"İyi dinle Brüksel, zafer bizim olacak", "Kemer sıkma önlemleri asla uygulanmayacak" gösteride atılan sloganlar arasındaydı.

Yunanistan Komünist Partisi'nin milletvekillerinden Liana Kanelli, BBC'ye yaptığı açıklamada, ülkesinin yardıma ihtiyacı olduğunu anladığını ancak herşeyin kimin ne karşılığında yardım edeceğine bağlı olduğunu söyledi.

Kanelli, "Eğer bir ülkeyi açık artırmayla satışa çıkarmak istiyorsanız, bu ülkenin çalışanlarının köle olmaların istiyorsanız, sizce bu normal midir?" diye sordu.

Yunanistan, mali durumunu düzeltmek için Euro bölgesi ülkeleri ile Uluslararası Para Fonu IMF'den 40 milyar Euro istiyor.

IMF'nin Yunanistan'ın problemlerinin yayılmasını önlemek için bu ülkeye daha fazla kredi vermeyi değerlendirdiği bildiriliyor.

Ancak Yunanistan'ın, dev bütçe açığını azaltmaya yönelik önlemler üzerinde anlaşılmadan mali yardımların kullanılmasına izin verilmiyor.

Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstantinou ise bu durumda bütçe açığının, gayrı safi milli hasılanın yüzde 14'üne çıkabileceği uyarısında bulundu.

George Papaconstantinu daha önce, faiz oranlarının "fahiş" düzeyde olması yüzünden bu şartlarda piyasalardan borçlanamayacaklarını söylemişti.

BBC