Yunan Maliye Bakan Yardımcısı Dimitris Mardas, Yunanistan'ın Nazi döneminde ortaya çıkan maddi hasar ve kayıplar için Almanya'dan 278 milyar 700 milyon euro talep ettiğini bildirdi.

Mardas, Yunan Meclisi'nde yaptığı açıklamada, bu rakama tazminat konusunu inceleyen bir meclis soruşturma komisyonunun değerlendirmeleri neticesinde varıldığını kaydetti.

Tazminat konusu, iki ülke arasında on yıllardır gerginliğe yol açan bir konu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi birlikleri 1944 yılında Distomo bölgesi başta olmak üzere pek çok yerde katliamlar yapmıştı.

Meclis soruşturma komisyonu ve Yunanistan Yüksek Mahkemesi, şu anda Almanya'dan bu paranın nasıl tahsil edilebileceğini araştırıyor.

Distomo - 1944

Alman hükümeti ise Yunanistan'ın iddialarını kabul etmiyor. Alman hükümeti konunun Almanya‘nın birleşmesi döneminde imzalanan ‘'İki Artı Dört Anlaşması'' ile kapandığını bildirmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, mart ayında Atina'da mecliste yaptığı açıklamada şu ana kadar göreve gelen Alman hükümetlerinin bir takım ‘'hukuki oyunlarla'' bu tazminatı ödemekten kaçındığını söylemişti.



Deutsche Welle Türkçe