ABD’de tutuklu yargılanan Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) avukatları, geçen ay 50 milyon dolarlık kefalet başvurusunu reddeden hâkim Richard Berman’ın kararı sonrası temyize gitmiyor. Avukatların, 15 Temmuz’da mahkemeye sunmaları gereken, davanın düşürülmesi talebiyle hazırlanacak dilekçe için ise süre uzatımı isteyeceği öğrenildi.

Zarrab’ın avukatların, önümüzdeki günlerde verecekleri dilekçede İran yaptırımlarını ihlal (20 yıl), ABD’yi dolandırma (5 yıl), kara para aklama (20 yıl) ve bankacılık sahtekârlığı (30 yıl) olmak üzere dört ayrı suçlamayla yargılanan müvekkillerine yönelik suçlamalardan en azından bazılarının düşürülmesi için çalışacağı öğrenildi. Ve bu kapsamda, savunma ekibinin, toplamı 75 yıla varan suçlamalardan en ağırı olan bankacılık dolandırıcılığına ağırlık vereceği kaydedildi.

YA YARGIÇ REDDERSE
İki taraf arasında varılan, hâkim Berman’ın da onayladığı mutabakata göre Başsavcı Preet Bharara’nın ofisi 5 Ağustos’a kadar Zarrab’ın avukatlarının bu dilekçesine cevap verecek. Sonra 19 Ağustos’ta avukatlar, başsavcılığın dilekçesini yanıtlayacak. 6 Eylül’de de taraflar yeniden hâkim karşısına çıkacak.

Eğer tarafların sözlü savunmalarını verecekleri o duruşmada Berman savunmanın taleplerini redderse, Zarrab’ın avukatlarının bu kez bazı delillerin düşürülmesi için yeni dilekçeler hazırlaması bekleniyor. Fakat bunlar da sonuçsuz kalırsa, avukatlar ve başsavcılık arasında, 23 Ocak 2017 olarak belirlenen jürili yargılama tarihine kadar sürebilecek müzakerelerin başlayacağı belirtiliyor. Müzakerelerde de tarafların yargılama öncesi bir anlaşma zemini arayacağı ifade ediliyor.

AVUKAT ORDUSU
Zarrab, kefalet duruşması öncesi uzun sürecek bu hukuki süreç için kalabalık bir savunma ekibi oluşturdu. Ve New York’un önde gelen avukatlarından Benjamin Brafman’ın yanı sıra Bancroft ve yaptırım konularında uzman, daha önce Fransız bankası BNP Paribas’nın da benzer bir davasında çalışan Clifford Chance hukuk bürolarıyla anlaştı. Şimdi Bharara’nın yönettiği New York Güney Bölge Başsavcılığı’nda 12 yıl boyunca başsavcı yardımcısı olarak çalışan Christine Chung’un da dahil olduğu ekip kefalet duruşmalarından önce oluşmuştu. Ancak ekipteki avukatların mahkemeye evraklarını teslimi bu ay gerçekleşti.


Tolga TANIŞ / Hürriyet