Anayasa Mahkemesi, olağanüstü hal (OHAL) kanun hükmünde kararnameleri (KHK) ile yapılan işlemler ve OHAL kapsamında yapılan idari işlemlere yönelik 70 bin 771 başvuru, iç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesiyle reddetti.

Yüksek mahkemenin internet sitesinde yer alan açıklamada, OHAL KHK'ları ile doğrudan yapılan işlemler ve OHAL kapsamında yapılan idari işlemler hakkındaki 70 bin 771 başvurunun, 685 sayılı KHK'nın 1. maddesiyle kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna veya idari yargı yollarına başvurulmaksızın bireysel başvuru yapıldığı için başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilmediği ve bu kararların başvuruculara tebliğ edildiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların 685 sayılı KHK'nın geçici 1. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamına girmediğinden, OHAL KHK'ları ile doğrudan yapılan işlemlere yönelik başvurular, resen OHAL komisyonuna gönderilmeyeceği hatırlatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"685 sayılı KHK'nın 7. maddesinde, komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan KHK'larla ilgili olarak başvuru alma tarihinden itibaren altmış gün içinde, bu tarihten sonra yürürlüğe konulan KHK'larla ilgili olarak ise Resmi Gazete'de yayımlanma tarihinden itibaren altmış gün içinde komisyona başvuru yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu nedenle OHAL KHK'ları ile doğrudan yapılan işlemlere ilişkin olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunan başvurucuların, komisyona başvuru usulünü düzenleyen kurallara uygun olarak kendi durumlarını değerlendirip gerek duymaları halinde komisyona başvuru yapmaları gerekmektedir."

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA

Anayasa Mahkemesi tarafından, OHAL KHK'ları ile doğrudan yapılan işlemler ve OHAL kapsamında yapılan idari işlemler hakkındaki başvurulara ilişkin olarak, toplam 70.771 başvuru, 685 sayılı KHK'nın 1. maddesiyle kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna (Komisyon) ve/veya idari yargı yollarına başvurulmaksızın bireysel başvuru yapıldığı için başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez bulunmuş ve bu kararların başvuruculara tebliğ işlemleri yapılmıştır.

Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurular 685 sayılı KHK'nın geçici 1. maddesinin (3) numaralı fıkrası kapsamına girmediğinden (bkz. Sait Orçan, B. No: 2016/29085, 19/7/2017; Ramazan Korkmaz, B. No: 2016/36550, 19/7/2017; Remziye Duman, B. No: 2016/25923, 20/7/2017) OHAL KHK'ları ile doğrudan yapılan işlemlere yönelik başvurular resen Komisyona gönderilmeyecektir.

685 sayılı KHK'nın 7. maddesinde, Komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan KHK'larla ilgili olarak başvuru alma tarihinden itibaren altmış gün içinde; bu tarihten sonra yürürlüğe konulan KHK'larla ilgili olarak ise Resmi Gazete'de yayımlanma tarihinden itibaren altmış gün içinde Komisyona başvuru yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu nedenle OHAL KHK'ları ile doğrudan yapılan işlemlere ilişkin olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunan başvurucuların, Komisyona başvuru usulünü düzenleyen kurallara uygun olarak kendi durumlarını değerlendirip -gerek duymaları halinde- Komisyona başvuru yapmaları gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı