Saygıdeğer ziyaretçiler,

23 Eylül 2012 tarihinde bireysel başvurunun işlemeye başlaması ile birlikte Anayasa Mahkemesi yeni bir döneme girmiştir. İlk olarak, karar veren yargısal oluşumların sayısında bir artış meydana gelmiştir. Mahkeme daha önce kararlarını sadece Genel Kurul olarak verirken yeni dönemde bireysel başvurular hakkında karar vermek üzere iki Bölüm ve her bir Bölüm altında üçer Komisyon oluşturulmuştur. Mahkemenin Bölümleri ve Komisyonları arasında konu itibarıyla yetki açısından bir ayrım yapılmadığına dikkat çekmek gerekir. Bu çerçevede, her Bölüm ve her Komisyon bireysel başvuruya ilişkin herhangi bir konuda karar alabilmektedir.

İkinci olarak, bireysel başvuruyla birlikte Mahkemece verilen kararların sayısındaki artış, kararların gerek Mahkeme çalışanları gerekse diğer muhatapları tarafından takip edilebilir kılınmasını zorunlu hale getirmektedir. Bu çerçevede, yargı bürokrasisi, akademisyenler ve avukatlar gibi meslek grupları ile bireysel başvuru yapmayı düşünen kişilerin de Mahkeme tarafından verilmiş olan kararları takip edebilmesi bireysel başvurunun başarısı açısından önem arz etmektedir.

Bu sebeple Anayasa Mahkemesinin Genel Kurul ve Bölümlerinden çıkan kararların herkes tarafından daha kolay bir şekilde takip edilebilmesini sağlayabilmek için, belli dönemler halinde, verilen kararların esaslı noktalarını ön plana çıkartarak anlatan bir Bülten yayınlanması kararlaştırılmıştır.

Bültenin ilk sayılarında, bireysel başvuru kararlarının hemen hemen tamamına yakınının içtihat açısından yenilik getirmesi dolayısıyla, kararların hepsinin özetlerine yer verilmiştir.

Zaman içerisinde içtihadın yerleşmesine bağlı olarak yerleşik içtihadın tekrarı mahiyetindeki kararların özetleri yapılmamış bunun yerine sadece önceki içtihadın tekrarı niteliğinde olmayan ve dikkat çekici olduğu düşünülen kararlara yer verilmiş ayrıca Genel Kurul tarafından verilen ve içtihadın gelişimi açısından önemli görülen iptal/itiraz kararlarının özetleri de bültene eklenmiştir.

Bültenler başlangıçta üçer aylık dönemler halinde hazırlanmakta iken karar sayısındaki artışa bağlı olarak Nisan 2014 tarihinden itibaren aylık olarak hazırlanmaya başlanmıştır.

Son olarak Bültenlerin sadece içtihat takibini kolaylaştırma amacına matuf bilgilendirme dokümanları olduğunu hatırlatmakta yarar vardır. Bu çerçevede Kararlar Bülteni salt bilgilendirme amaçlı olup Anayasa Mahkemesini bağlamaz.

Bültenlerin çalışmalarınıza katkı sağlayacağı ümidiyle, gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.

T.C.
ANAYASA MAHKEMESİ

- Sayı 1: Aralık 2012-Mart 2013
- Sayı 2: Nisan - Haziran 2013
- Sayı 3: Temmuz - Eylül 2013
- Sayı 4: Ekim - Aralık 2013
- Sayı 5: Ocak - Mart 2014
- Sayı 6 (1. fasikül) : Nisan 2014
- Sayı 6 (2. fasikül) : Mayıs 2014
- Sayı 6 (3. fasikül) : Haziran 2014
- Sayı 7 (1. fasikül) : Temmuz 2014
- Sayı 7 (2. fasikül) : Ağustos 2014
- Sayı 7 (3. fasikül) : Eylül 2014