TÜSİAD’ın, kamuoyunda hukuk devleti bilincinin güçlendirilmesine katkı sağlamak ve genç hukukçuları özgün çalışmalar yapmaya teşvik etmek amacıyla, 40 yaşın altındaki hukukçulara vermek üzere düzenlediği “TÜSİAD En İyi Genç Hukukçu Ödülü” için başvuru süreci başladı.

Her yıl farklı bir hukuk temasında gerçekleştirilen ve 2008 ve 2009 yıllarında sırasıyla “İdare Hukuku” ve “Medeni Usul Hukuku” alanlarında verilen ödülün 2010 yılı teması, “Vergi Hukuku” olarak belirlendi.

Mükelleflerin ödeyeceği vergi borcunun belirlenmesi, vergi hukukunun en önemli kavramlarından birisidir. Türk vergi hukukunda tarhiyat yöntemi olarak beyan, birçok vergi için asli tarh usulüdür. Ancak beyana dayalı tarh yöntemi, beyanın kontrolü ile bu kontrolün sonuçlarına dayalı tarh yöntemlerini de beraberinde getirir.

Vergi Usul Kanunu’na göre beyanın kontrolündeki amaç, “ödenmesi gereken verginin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak”tır. Uygulamanın Kanun’daki amaca uygun ve adil olması, vergi adaleti açısından da en önemli konulardan biridir.

Bu çerçevede, ödüle başvuran çalışmaların “Vergi Hukuku” alanında; denetim esaslı tarhiyat konusunda olması ve özellikle “Denetim esaslı tarhiyatın (ikmalen, resen ve idarece tarh yöntemleri) mevcut uygulamasının, hukuka ve vergi adaletine uygunluğu” konusunu işlemesi beklenmektedir.
 
Başvuru Koşulları
TÜSİAD En İyi Genç Hukukçu Ödülü için başvurular 31 Mart 2011 tarihine kadar kabul edilecektir. Ödüle başvuran çalışmalarda;
  mevcut analizlere farklı ve yetkin bir bakış açısıyla yaklaşması,
  mevcut tartışmalara yeni boyutlar kazandırması veya yeni tartışmalar doğurması,
  çözüm yolunda önemli hukuki boşlukları doldurması,
  başka çalışmalara ilham verir olması nitelikleri aranır.
 
Başvuranların;
  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  Lisans veya lisansüstü düzeyde hukuk eğitimi almış olması,
  Başvuruların son teslim tarihinde 40 yaşından gün almamış (31 Mart 1972 tarihinden sonra doğmuş) olması gereklidir.
 
Başvuranlar;
  detaylı ve fotoğraflı özgeçmişleri,
  hukuk alanında bugüne değin gerçekleştirdikleri tüm çalışmalarının bir listesi,
  ödüle başvuru için değerlendirmeye alınacak çalışması (yayınlanmış veya yayınlanmamış bilimsel nitelikte hazırlanmış rapor, kitap, makale, not vb.) ile birlikte şahsen aday olur.
 

Başvurunun tamamlanması için, başvuranın bu dokümanları elektronik ortamda veya 8 nüsha halinde çoğaltarak açıklanan son başvuru tarihi mesai bitimine kadar TÜSİAD’a teslimi gereklidir. Ödülü kazanan aday, Mayıs 2011’de törenle açıklanacaktır. Ödülü kazanan genç hukukçuya 10.000 TL tutarında para ödülü takdim edilecektir.
 

Ödülü kazanan genç hukukçunun çalışmasının, bir kereye mahsus olmak üzere, çoğaltma ve yayma hakları TÜSİAD’a ait olacaktır.
 Ödül jürisi*:
 Adnan Nas (Price Waterhouse & Coopers Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı)
Av. Barbaros Çağa (TÜSİAD Yargı ve Temel Haklar Çalışma Grubu Başkanı)
Yrd. Doç. Dr. Bumin Doğrusöz (Marmara Üniversitesi İİBF Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Mustafa Akkaya (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı)
Dr. Mustafa Uysal (Vergi Konseyi Başkanı)
Sedat Eratalar (TÜSİAD Vergi Çalışma Grubu Başkanı)
Şaban Erdikler (Erdikler Yeminli Mali Müşavirlik Yönetim Kurulu Başkanı)
 *Alfabetik sırayla.
 Ödül şartnamesi ve ödül başvuru formu www.tusiad.org adresinde mevcuttur.(hukukihaber.net)